Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fond & Förvaltning

Annons:

”VI BLEV KONTAKTADE AV INTRESSERAD KÖPARE”
qviberghagstromer473.jpg
Mats Qviberg (tv), Sven Hagströmer (th).
Foto: Bilia, Creades

Qviberg dumpar
Hagströmer-innehav

Finansmannen Mats Qviberg-kontrollerade investmentbolaget Öresund säljer ut aktieinnehavet i tidigare kollegan Sven Hagströmers investmentbolag Creades. Här är förklaringen enligt Öresunds vd Fredrik Grevelius.

fredrikgrevelius200.jpg
Öresunds vd Fredrik Grevelius.
Foto: Öresund
Så mycket är deras ägarandelar värda
Mats Qviberg äger drygt 20 procent av Öresund som totalt är värt över 2 miljarder kronor på börsen, så Qvibergs ägarandel där är värd cirka 500 miljoner kronor.

Sven Hagströmer äger 37 procent av Creades som är värt nästan 3 miljarder kronor på börsen, så hans ägarandel där är värd över 1 miljard kronor.
Sämre än index i år
Även om Öresunds portfölj hittills i år till och med ökat med 4 procent medan börsindex ökat med 9 procent, så har Creades portfölj utvecklats ännu sämre och bara haft en ökning med 1 procent.

Realtid.se har frågat Creades vd Stefan Charette om det men han har inte återkommit med svar.

Gamla Öresund (innan uppdelningen i nya Öresund och Creades) hade en värdeökning på långt över börsindex efter att Hagströmer och Qviberg tog över Öresund i början på 90-talet.
Inte oroad över HQ-stämning
En fråga är om resterna av den kraschade aktiemäklarfirman HQ:s krav på ett stort skadestånd från Öresund utgör en risk för Öresund. HQ kräver hundratals miljoner kronor av Öresund. HQ:s anklagelse är att Öresund som tidigare storägare i HQ godkände stor aktieutdelning från HQ trots att Öresund kände till HQ:s stora tradingförluster som inte blev kända förrän senare då HQ kraschade.

Öresund tar dock lätt på HQ:s stämning och har inte ens reserverat några kostnader alls i befarade utbetalningar av skadeståndspengar till HQ, vilket har godkänts av Öresunds revisor.

– Som vi ser det finns det inte någon risk för att vi kommer att dömas att betala något skadestånd till HQ. Det finns ingen grund i HQ:s skadeståndskrav, säger Öresunds vd Fredrik Grevelius.
Gamla Öresund styrt av finansmännen Qviberg och Hagströmer var tidigare storägare i aktiemäklarfirman HQ som kraschade efter stora tradingförluster. Efter HQ-kraschen valde Hagströmer att få till en uppdelning av Öresund i två separata investmentbolag varav Hagströmer blev storägare i Creades och Qviberg kvarvarande storägare i ”rest-Öresund”. Uppdelningen i de två nya investmentbolagen var upplagd så att man fick möjlighet att byta sina aktier i Öresund mot nya Creades-aktier, men anslutningsgraden i erbjudandet blev bara cirka 93 procent vilket gjorde att Öresund självt blev ägare till 7 procent av Creades. Därefter har Öresund redan tidigare sålt ut drygt hälften av sitt Creades-innehav (motsvarande en ägarandel kring 4 procent av Creades), och nu säljer alltså Öresund ut resten.

– Vi blev uppsökta av någon som ville köpa våra resterande Creades-aktier, och de presenterade ett bud på aktierna som vi accepterade, säger Öresunds vd Fredrik Grevelius.

Budet låg på 120 kronor per Creades-aktie samtidigt som Creades-aktiens senaste börskurs låg på 116 kronor, vilket innebär att Öresund fick en viss premie för aktierna.

Vad är motivet till premien? Är det en ”maktpremie”?
– Det får köparen svara på, säger Grevelius.

Vem är köparen?
– Det kan vi inte kommentera. De får väl ge sig till känna så småningom.

Tidigare har det varit bråk kring Creades då hedgefondbolaget Pan Capital gått in som storägare i Creades och krävde styrelseplats och att Creades skulle avvecklas och bolagets substansvärde delas ut till aktieägarna, vilket ogillades skarpt av Creades-huvudägaren Sven Hagströmer. Han vill driva Creades vidare och få bolaget att få en lika fin värdeutveckling som gamla Öresund har haft sedan Hagströmer och Qviberg tog över Öresund i början av 90-talet.

Frågan är nu om det är Pan Capital som ökar sin ägarandel i Creades för att sätta ökad press på Hagströmer att gå på Pan Capitals linje. Alternativt kan det vara Hagströmer som vill öka sin ägarandel i Creades ytterligare för att värja sig mot Pan Capital. Enligt Creades hemsida äger Hagströmer 37 procent och Pan Capital 23 procent av Creades per sista april 2012. Realtid.se har sökt Hagströmer och Pan Capital.

Öresunds nuvarande försäljning av sina resterande Creades-aktier gjordes upp direkt med köparen utan någon inblandad aktiemäklare.

– Vi blev kontaktade direkt av en intresserad köpare, säger Öresunds vd Fredrik Grevelius.

Öresunds aktieportfölj är värd lite drygt 2,5 miljarder kronor. För Creades-aktierna erhölls drygt 90 miljoner kronor, så det var inte ett försumbart belopp i relation till hela portföljen.

Skulle det inte ha varit en god investering för Öresund att behålla Creades-aktierna?
– Öresund och Creades har snarlika affärsidéer, och det är inte Öresunds affärsidé att investera i andra investmentbolag som Creades. Vår förhoppning är snarare att försöka vara lika bra eller bättre än Creades på att förränta våra pengar. Det är skälet till att vi säljer Creades-aktierna.

Det har alltså inget i sig att göra med vad ni tycker om Creades som investeringsalternativ?
– Nej, utan vi har som regel i Öresund att inte äga aktier i andra investmentbolag.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Grevelius själv har tidigare varit aktieanalytiker på bland annat aktiemäklarfirman Carnegie, och tillträdde som vd för nya Öresund i början av 2012.

Hur har tiden varit sedan dess?
– Det har varit mycket intressant och lärorikt. Det är otroligt stimulerande och spännande att få en egen portfölj att styra över.

Sedan Grevelius tillträdde har Öresund bland annat gått in som storägare i fordonsunderleverantören Finnveden-Bulten samtidigt som aktier i fastighetsbolaget Fabege, skidanläggningsbolaget Skistar och nu Creades sålts eller delats ut. Men till och med augusti har Öresund hittills i år haft en värdeökning på 4 procent i sin aktieportfölj, vilket är sämre än börsen som helhet som stigit med 9 procent.

– Så ska vi inte ha det i framtiden. Det är inte godkänt. Vår aktieportfölj måste utvecklas bättre än index för att motivera vår existens, säger Grevelius.

Att Öresunds portfölj utvecklades sämre än index beror bland annat på dålig kursutveckling för aktieinnehaven i bilåterförsäljaren Bilia och Skistar. Dessutom har Öresund över 20 procent av aktieportföljen investerad i onoterade aktier som inte heller har följt index. Dock har Öresund en konservativ värderingsmodell för den onoterade portföljen vilket gör att värdet på den främst bara förändras när andra ägare i de bolagen köper eller säljer aktier vilket ger ett värde på aktierna.

Fabege, Bilia och Skistar har under en längre tid varit stora aktieinnehav för Öresund, men Hagströmer har tidigare uttalat skepsis mot de tre bolagen och sagt att han inte är ”precis dö-kär” i dem och att Öresund köpte dem på Qvibergs initiativ. Öresunds vd Fredrik Grevelius har tidigare gjort uttalanden om att han skulle bli förvånad om Öresund fortfarande har kvar aktieinnehaven i Fabege, Bilia och Skistar inom några år. Men nu understryker han att Öresund mycket väl ändå kan komma att behålla aktieinnehav i dessa tre bolag.

– Vi utvärderar jämnt och ständigt alla våra innehav och trivs väldigt bra med Fabege, Bilia och Skistar i vår aktieportfölj. Det kan vara så att vi inte har kvar dem i vår portfölj om några år, men det är inte så att vi har någon plan för det eller ger löften om det. Vi har inga heliga kor, men vi har inte lovat att sälja några aktier, säger Öresunds vd Fredrik Grevelius nu.

Man kan tolka det som en kursändring som innebär att du nu är mer öppen för att behålla Öresunds aktieinnehav i Fabege, Bilia och Skistar?
– Nej, så vill jag inte uttrycka det. Men däremot så lär man sig ständigt. Vi måste utvärdera vår portfölj varje dag. Alla våra aktieinnehav är till salu under rätt förutsättningar. Om vi inte ser att ett bolag kan utvecklas längre eller tappar sin potential, så säljer vi våra aktier i bolaget.

Det går lite stick i stäv med Öresunds strategi att vara största aktieägare och därmed kontrollera de bolag som Öresund äger aktier i. Förvisso är Öresund största aktieägare i Bilia, men i Fabege och Sksitar är Öresund näst största aktieägare efter Peab-bröderna Paulsson.

– Som vi ser det har vi inte gjort någon kursändring, och dessutom har vi tillräckligt med kapital utöver det som är bundet i Bilia, Fabege och Skistar för att kunna göra åtminstone 3-4 nya, liknande investeringar. Så det finns andra medel innan vi ger oss på Bilia, Fabege och Skistar, säger Grevelius.

Sedan han tillträdde som Öresunds vd har dock Öresund sålt och delat ut en del Fabege-aktier, såld en del Skistar-aktier, samt sålt en del Bilia-aktier.

– Men i Bilia har vi köpt en del aktier igen efter att dess börskurs fallit.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: