Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

NGM-börsen
dömer Panaxia
till böter

Börsen menar att det nu konkursade värdetransportbolaget inte varit tillräckligt snabbt med att informera om det uppsagda avtalet med Riksbanken, men Panaxias tidigare styrelseordförande Anders Eklund protesterar mot beslutet.

NGM-börsen gick under måndagen ut med ett pressmeddelande om böterna på 180 000 kronor som uppges bygga på att bolaget brutit mot regel 4.1.1 (den så kallade ”generalklausulen”) i NGM:s börsregler. Panaxia hade tidigare fått ett avtal med Riksbanken om att sköta bankens mynthantering, men NGM-börsen skriver i pressmeddelandet att banken sa upp avtalet 24 maj 2012 på grund av misstankar om brott begångna av två ledande befattningshavare inom Panaxia-koncernen. Trots det lämnade Panaxia ingen information till aktiemarknaden om uppsägningen förrän den 11 juni 2012, efter att DI.se publicerat en artikel om det uppsagda avtalet och efter att NGM-börsen uppmanat Panaxia att informera om det enligt vad som står i pressmeddelandet.

I förra veckan framkom att Panaxia gått i konkurs, men Realtid.se får tag på Panaxias tidigare styrelseordförande Anders Eklund som anser att böterna är orättvist utdömda.

– Från början var det bara tal om att Panaxia förmodligen skulle förlora kontraktet, men det var först senare i juni som vi fick ett brev från Riksbanken med ett direkt besked om uppsägningen. Och direkt efter att vi fått det brevet offentliggjorde vi ett pressmeddelande om saken, säger han. Eklund tvivlar dock på att Panaxia kommer att överklaga beslutet om böterna mot bakgrund av att Panaxia nu har gått i konkurs.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se får tag på Markus Ramström från NGM-börsens marknadsövervakning. Han understryker att beslutet om böterna fattats av börsens disciplinnämnd efter att börsen och Panaxia inkommit med inlagor i ärendet i olika omgångar.

– Båda parter har fått presentera sina sidor av saken för disciplinnämnden, och det här beslutet med böter på 180 000 kronor är det som nämnden sedan kom fram till, säger Ramström.

Realtid.se har sökt Panaxias tidigare vd Björn Wallin, disciplinnämndens ordförande Bo Svensson, samt Riksbanken för kommentarer.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: