Finans & Försäkring

Annons:

scandichotels473.jpg
Scandic Hotels hotell Scandic Grand Central i Stockholm.
Foto: Scandic Hotels

EQT sågar Stordalens attack

”Scandic betalar full skatt”, säger EQT:s informationschef Johan Hähnel.

Som Realtid.se skrev under torsdagen har norska hotellkungen Petter Stordalen med sitt hotellimperium Nordic Choice gjort ett utspel via Twitter där han anklagar ärkekonkurrenten Scandic Hotels för att hyckla när de säger sig värna om miljön och känna samhällsansvar samtidigt som de har flyttat moderbolaget till skatteparadiset Guernsey.

Det är riskkapitalbolagen EQT och Accent som äger Scandic.

– De företag EQT investerar i betalar full skatt i varje land där man är verksam enligt de lagar som gäller i varje land. Även Scandic betalar alltså full skatt på sina eventuella vinster i de länder där Scandic finns, säger EQT:s informationschef Johan Hähnel.

Varför har Scandic i så fall moderbolaget i skatteparadiset Guernsey?
– Det är fonden som äger Scandic som ligger på Guernsey, och det beror bara på praktiska skäl eftersom investerare från hela världen har kunskap om det legala systemet på Guernsey.

Hähnel poängterar att investerarna i EQT:s fonder är ”mycket väletablerade och välrenommerade pensionsfonder som de flesta av oss skulle ha fullt förtroende för”. För att ändå räta ut eventuella frågetecken hos allmänheten har EQT sedan tidigare valt att EQT:s framtida fonder inte kommer att vara baserade i så kallade ”offshore-länder” som Guernsey utan i vanliga ”onshore-länder” i Europa, främst Holland och England.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


EQT är delägare i Scandic sedan våren år 2007 vilket nu är över fem år sedan. Riskkapitalbolag har normalt en begränsad innehavstid för de ägarandelar som köps i olika bolag. För EQT ägs köpta företag normalt upp till 10-12 år. Exempelvis ägde EQT bolaget Duni i över tio år innan Duni såldes ut via en börsintroduktion.

Är ni nöjda på EQT med Scandics utveckling?
– Ja, Scandic är ett fantastiskt bolag som vi har fortsatt stora förhoppningar på, och vi ska fortsätta jobba med att utveckla Scandic, säger Hähnel.

Familjen Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor är en av investerarna i EQT:s fonder. Investor har totala tillgångar på cirka 180 miljarder kronor varav 12-13 miljarder kronor i EQT. Det mesta av pengarna är investerade i EQT:s olika fonder där Investor har åtagit sig att tillhandahålla kapital motsvarande 6-64 procent av fondernas investeringar. Investor äger även 31 procent av själva fondbolaget EQT. Investor vill inte kommentera saken i övrigt.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: