Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

FÖRE DETTA MANCHESTER UNITED-SPELARE DELTAR
finanslag473_2.jpg
Det svenska lag som deltog i turneringen år 2004. Per-Erik Holmström uppe till vänster.
Foto: www.laget.se/finanslandslaget

Finansbranschens eget
fotbolls-EM

I helgen är det dags och i år är turneringen förlagd i Stockholm. Här är alla lag, spelare och favoriterna.

Profiler i turneringen
Bland spelarna som är med finns exempelvis:

• Johan Qviberg (son till finansmannen Mats Qviberg).

• Anders Hähnel (från Nomura).

• Johan Erikson (spelar i laget för alternativbörsen Bats, men jobbar som tradingchef på DnB).

• Christer Beckard (lagkapten för turneringens danska lag och jobbar på Danske Bank).

• Nicklas Erneholm (jobbade tidigare på Investor och nu på Investors avknoppade tradinglåda Madrague).

• Jannis Kitzakis (som jobbar på 4:e AP-fonden).

• I Unibet-laget deltar norrmannen Ronny Johnsen som tidigare har spelat för Manchester United.
Lagen som är med
Lag och lagkapten:

• Copenhagen (Danske Bank) - Christer Beckard

• Stockholm (Finanslandslaget) - Robert Söderlund

• Oslo (DnB-Nor-Viasat) - Johan Erikson -Geir Sohlberg

• Helsinki (NasdaqOMX) - Riku Oksala

• London/Milano- Steven Lacey and Andrea Zensini

• Pan European Team (Bats Chi-X) - Antonio Amelia

• Frankfurt (Market Team)- Frank Diergardt

• Madrid (Market Team)- Gonzalo Hortal

• Paris (Market Team) - Pascal Corbel and Mathias Tauberman

• Zürich (Market Team) -Marc Freuler

• World Team Café Opera - Peter Nordqvist

• Malta (Unibet) - Håkan Jerner

Källa: www.interbourse.se
Financialhearings.com:s grundare och vd Per-Erik Holmström är medarrangör av hela evenemanget.

– Det är bråda dagar för oss. Allt börjar under fredagen, och redan igår torsdag började vi hämta lite folk och så, säger han.

Holmström själv drog igång hockey-VM för finansbranschen år 2000 vilket funnits ungefär lika länge som branschens fotbolls-EM. Det var fransmannen Pascal Corbel som i slutet på 90-talet kläckte idén om en fotbollsturnering för folk i finansbranschen från hela Europa. Den första turneringen gick av stapeln år 2000 i Paris och var från början en turnering för folk från olika aktiebörser i Europa. Schweizaren Daniel Weinmann från Zürich och tysken Frank Diergardt från Frankfurt engagerade sig tidigt och nu är det Holmström, Weinmann och Diergardt som bildar turneringens styrelse.

– Vi utgör ett ”financial UEFA”, säger Holmström.

Fotbollsturneringen äger rum under första veckan i september varje år. Spanjoren Gonzalo Hortal från Madrid är också engagerad och stämmer av med de olika lagen och företrädare var turneringen ska förläggas. Svenska lag har blivit inbjudna att delta i turneringen sedan år 2003. År 2004 arrangerades turneringen för första gången i Sverige tillsammans med finnarna, och den gången var det svenska ”Finanslandslaget” som vann.

Det är Finanslandslaget som nu också är medarrangör av årets turnering. Tolv olika lag ska delta varav Finanslandslaget självt utgör ett av lagen. Ett annat svenskt lag som också deltar är ”Café Opera World”.

– Det består av spelare som inte riktigt platsar längre i Finanslandslaget, bland annat jag själv. Efter att jag deltagit i Finanslandslaget i sex raka EM lämnar jag nu över skeppet till andra krafter och blir ”tournament director”, säger Holmström.

I fotboll är det normalt elva personer per lag som spelar på plan samtidigt inklusive målvakt, men vart och ett av de tolv lagen i turneringen har rekryterat cirka 20 man per lag inklusive avbytare och reserver. Det gör att det totalt är cirka 240 spelare som deltar i turneringen för alla de tolv lagen. Det är folk från exempelvis Madrid, Milano, Zürich, Frankfurt, London och Malta. Laget från Malta kommer från spelbolaget Unibet som också har fått vara med.

– Unibets lag fick ett wild card till årets turnering. Och de har i sin tur med folk från hela Europa med en belgare, norrmän och ryssar, säger Holmström.

Vilket lag är favorit att vinna årets turnering?
– Själv anser jag att det är otroligt öppet i år. Jag tror att nästan alla lag kan vinna, säger Holmström.

Henrik Svensson från Deutsche Bank är Finanslandslagets kapten sedan 2011. Han har sagt till Dagens Industri att han också anser det vara öppet vilket lag som kommer att vinna å\\Headlinebygg\Realtid$\Headline\Prod\Index\Finans & Försäkring\20120906183203_Realtid339.dbprets turnering och att det kommer att bli stenhårt, men hans mål är att Finanslandslaget ska ta sig till final.

Turneringen är upplagd i två steg varav första steget är ett grundspel under fredagen (idag, den 7 september 2012) med matcher på 25 minuter. Därefter följer slutspelet under lördagen med matcher på två gånger 15 minuter. Upplägget är att alla lag först ska möta alla under fredagen följt av slutspelet på lördagen då mästerskapet avgörs.

– Vår ambition är att alla deltagare ska känna att de fortfarande har en chans att vinna turneringen när de vaknar på lördagsmorgonen. Vi har avsiktligt valt att ha korta matcher så att slumpen får en större roll i vem som vinner.

Vad är det för pris till det vinnande laget?
– Det är en buckla som är djävligt kul att vinna, men den är jobbig att släpa på för den är stor och tung.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


I anslutning till turneringen blir det även olika festligheter såsom en ”champions dinner” på lördagkvällen på Operaterrassen, medan fredagkvällen är vikt åt att titta på fotboll på tv på O'Leary's-restaurangen vid Norrtull i Stockholm. Spelprogrammet innebär att matcherna inleds redan klockan 9 på fredagsmorgonen (den 7 september 2012) på Råsunda-stadion, Råsunda idrottsplats samt Skytteholm. På fredagkvällen blir det en sponsormottagning för alla deltagare på Friends Arena, följt av O'Leary's. På lördagen inleds matcherna redan vid 8-tiden på morgonen på samma fotbollsplaner följt av besök på Stadion i Stockholm där finalmatchen ska spelas som tribut till hundraårsjubiléet för att sommar-OS arrangerades där år 1912. Därefter ska alla deltagare vandra till fots till ”champions dinner” på Operaterrassen följt av party på Café Opera.

En särskild hemsida finns upplagd om hela turneringen där även komplett program med alla tidpunkter finns: www.interbourse.se. Finanslandslaget har också en egen hemsida: www.laget.se/finanslandslaget. Det är gratis för de som vill att komma och titta på alla matcher. Enligt www.interbourse.se har turneringen tio sponsorer; Swedbank, Nordea, Länsförsäkringar, Verdana, Tre Kronor Media, Pareto-Öhman, Deutsche Bank, Handelsbanken, SEB och Financial Hearings.

//Tillägg på fredag kväll, den 7 september 2012:

Den första dagen av turneringen innebar gruppspel med två grupper och sex lag i varje grupp. Alla lag mötte alla inom varje grupp, och så var det straffläggning.

Slutresultatet av dagen blev att Malta vann. Laget förlorade inte en enda match. Därefter kom alternativbörsen Bats Chi-X, London/Milano-laget och Zürich-laget. Finanslandslaget som var det svenska hoppet i turneringen, kom femma. Det andra svenska laget (”Café Opera World”) kom sjua. Madrid-laget som i princip bestått av samma spelare sedan turneringens första år, kom sist.

En otäck händelse under fredagen var en spelare i Köpenhamns-laget som skadade knät så att ambulansen fick komma.

Under lördagen väntar nu slutspel som inleds med åttondelsfinaler där alla lag får delta.

//Tillägg söndag, 9 september 2012:

Under finaldagen (igår lördag, den 8 september 2012) blev det Café Opera World team som vann finalen på Stockholms stadion mot Finanslandslaget från Stockholm. Det var något otippat eftersom turneringsarrangören Per-Erik Holmström själv sagt att Café Opera World team bestod av spelare som inte längre platsade i Finanslandslaget, bland annat han själv. Efter ordinarie matchtid på två gånger 15 minuter i finalen stod det fortfarande 0-0 varpå straffläggning följde, där vinnaren var den som kom först till tre. Och resultatet blev att Café Opera World team vann straffläggningen med 3-2.

I semifinalerna dessförinnan vann Finanslandslaget den ena semifinalen mot Oslo-laget. Även där var det 0-0 efter ordinarie matchtid varefter Finanslandslaget vann straffläggningen med 3-2. I den andra semifinalen vann Café Opera World team över London/Milano-laget. Där stod det också 0-0 efter ordinarie matchtid varefter Café Opera World team vann med 3-2 i straffläggningen.

Hela turneringens över 200 spelare gick efter finalen till fots till Operaterrassen för ”champions dinner” och fest hela natten på nattklubben Café Opera.

– De flesta var kvar tills Café Opera stängde klockan 5 på söndagsmorgonen, säger en källa.

Nästa år ska finansbranschens fotbolls-EM gå av stapeln i London.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: