Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

lindevd473.jpg
Doktor Wolfgang Reitzle som är vd för Linde.
Foto: Linde

”Enorm efterfrågan” på
tyska företagsobligationer

Tyska gasbolaget Linde rapporterar om mycket god efterfrågan för sin nya obligation då investerare letar alternativ till de låga statsobligationsräntorna.

Det framgår av ett pressmeddelande från Linde. Bolaget har precis sålt ut obligationer för 1 miljard euro som Linde lånar i åtta år för en ränta på 1,75 procent per år. Det kan jämföras med att räntan för tioåriga tyska statsobligationer ligger på 1,42 procent, och att svenska telekombolaget Teliasonera häromdagen sålde ut 15-åriga obligationer för 500 miljoner euro med en årsränta på drygt 3 procent.

Trots den låga räntan för Linde-obligationen uppger Linde att investerare anmälde sig för att köpa ett belopp som var tre gånger högre än det belopp på 1 miljard euro som Linde sålde ut nya obligationer för. Bolaget beskriver efterfrågan på obligationen som ”enorm”. De investerare som anmälde sig för att köpa obligationen var både ”högkvalitativa institutionella investerare” samt mellanhänder som säljer obligationerna vidare till privatpersoner. Pengarna ska gå till att återbetala pengar som Linde tidigare har lånat för att köpa amerikanska bolaget Lincare.

Lindes finanschef Georg Denoke säger i pressmeddelandet att finansmarknaden är väldigt volatil för närvarande, vilket gör att man måste agera snabbt när det exempelvis finns möjligheter att låna pengar till gynnsamma villkor genom att sälja ut obligationer.

– Vi var angelägna om att snabbt omfinansiera en stor del av de pengar vi lånade för Lincare-förvärvet, och återigen har vi lyckats få extremt gynnsamma lånevillkor. Den här obligationsemissionen vi nu har gjort understryker vårt utmärkta rykte hos våra investerare, säger Denoke i pressmeddelandet.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se får tag på Lindes informationschef Uwe Wolfinger i Tyskland som berättar att den här obligationsemissionen på 1 miljard euro kommer efter att Linde i maj 2012 gjorde en obligationsemission på 500 miljoner euro till samma villkor, och även för den anmälde sig investerarna för att få köpa obligationer för flera gånger mer än det belopp Linde sålde ut obligationer för.

– Investerare letar efter ganska stabila företag att investera i som Linde, Siemens och Basf. De är till och med mycket säkrare och stabilare än länders stater anser investerarna. Den tyska statsobligationsräntan ligger ännu lägre en den årsränta på 1,75 procent som Linde nu lånar för, men att investerare är så intresserade av vår obligation kan ha att göra med att de anser att statsobligationsräntan är för låg, säger Wolfinger.

Är investerare inte oroliga för att investera i euroobligationer mot bakgrund av krisen för Grekland och så vidare?
– Vet ej. Vi har inga kommentarer om det. Det får du fråga investerarna om.
Bakgrund
Linde beskriver sig som världens ledande gasbolag med över 50 000 anställda runt om i världen.

Under 2011 hade Linde intäkter på 14 miljarder euro.

Bolagets strategi uppges vara fokuserad på långsiktig, lönsam tillväxt och att expandera internationellt med sina produkter och tjänster.

Lindes kreditbetyg är ”A stabil” från ratinginstitutet Standard & Poor's och ”A3 stabil” från Moody's enligt pressmeddelandet.

Hela Linde är värt kring 24 miljarder euro på Frankfurtbörsen vid nuvarande börskurs på knappt 130 euro.

Bolaget hade vid halvårsskiftet en räntebärande nettoskuld (skulder minus kassa) på drygt 6 miljarder euro, så i relation till börsvärdet är Lindes skuldsättning inte oroväckande hög.

I augusti gjorde dock Linde ett företagsköp i USA av bolaget Lincare och tog då ytterligare lån på 4-5 miljarder euro.

Det lånet har sedan dess ersatts av drygt 1 miljard euro som erhölls i form av en aktieemission och den nuvarande obligationsemissionen på 1 miljard euro. Därmed återstår fortfarande drygt 1 miljard euro av förvärvslånet.

Linde och franska konkurrenten Air Liquide delar på förstaplatsen som världens största bolag i gasbranschen med marknadsandelar kring 20 procent var. Linde kan dock vara något större nu efter köpet av Lincare. Linde hade som nämnt intäkter kring 14 miljarder euro under 2011 och Lincare hade intäkter på 1,6 miljarder euro.

I Linde ingår Sverigebaserade gasbolaget Aga som Linde köpte år 2000.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: