Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Panaxia ansöker om konkurs

Bolaget handelsstoppas.

I morse ansökte Panaxias styrelse om konkurs. Bolaget har under en en period försökt förstärka sin finansiella ställning utan att lyckas.

Monica Hallin som tillträdde den 2 juni som vd i Panaxia fick det tuffa uppdraget att skapa en framtid för bolaget. Sent i går kväll kom hon fram till att det inte var möjligt.

När Monica Hallin tillträdde kom styrelsen överens om att genomföra en nyemission på minst 225 miljoner kronor mot bakgrund av de stora förluster som belastade resultatet under det andra kvartalet 2012.

– Räddningsemissionen stod på lägst 225 miljoner kronor och jag kände att för att driva bolaget fram till att vi visar vinst, vilket vi hoppades skulle ske Q4 2013, så behövdes det mera pengar. Det finns ingen anledning att göra en emission om man vet att man bara klarar sig fram till Q1 2013.

Hur drabbar detta fordringsägarna?
– Det kan inte jag svara på i nuläget men det är klart att det drabbar både kunderna och de anställda i bolaget. Jag tycker att det är väldigt, väldigt tråkigt att behöva ta det här beslutet. Men kan man inte göra något av en emission så finns det ingen anledning att driva bolaget vidare.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Panaxias ekonomiska kris uppmärksammades efter att bolagets dåvarande vd Thomas Gravius greps den 19 april tillsammans med en annan tidigare Panaxiachef, Carolina Damos. Båda misstänkta för grovt bokföringsbrott i ett gemensamt bolag. Båda nekar till brott. Enligt åklagaren är de två inblandade i det faktum att 172 miljoner kronor inte har bokförts korrekt.

Monica Hallin förklarar att det resultat som redovisades under andra kvartalet 2012 var det första resultatet som var helt opåverkat av dessa personer.

– De var inte delaktiga av att ta fram det resultatet och det resultatet var kraftigt underskott och en stor avskrivning på 200 miljoner kronor. Agerandet från deras sida påverkar självfallet resultatet.

Panaxia som gett de båda cheferna sparken kräver 35 miljoner kronor av duon i skadestånd i ett enskilt mål.

Sara Johansson
Johanna Storkaas
redaktionen@realtid.se
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: