Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

icabutik473.jpg
En ICA-butik.
Foto: www.ica-handlarnas.se

ICA på väg till börsen

Förutom att handla mat på ICA kommer man kanske snart att kunna köpa aktier i livsmedelsbutikskedjan.

I dagsläget ägs ICA till 60 procent av holländska livsmedelsbutiksjätten Ahold, och det är Ahold som nu meddelar att man ”överväger strategiska alternativ” för sin ICA-ägarandel.

Utvärderingen ska ta 6-12 månader och kan alltså vara klar någon gång under nästa år. Som ett alternativ uppges Ahold överväga en börsintroduktion av ICA på Stockholmsbörsen.

På ett sätt är dock ICA redan börsnoterat på Stockholmsbörsen, eftersom ICA ägs till 40 procent av bolaget Hakon Invest som är börsnoterat.

Och Hakon Invest är värt nästan 17 miljarder kronor på börsen vid nuvarande börskurs på drygt 100 kronor.

Det skulle förenklat innebära en värdering av ICA till över 40 miljarder kronor.

Dock så ingår det en del annat i Hakon Invest än ägarandelen i ICA.

Bland annat har Hakon Invest ägarandelar i Hemtex, Kjell & Co samt Cervera.

Hakon Invests börsvärde på 17 miljarder kronor kan jämföras med konkurrenten Axfood som också är börsnoterad och värd 12-13 miljarder kronor på börsen.

I Axfood ingår livsmedelsbutikskedjor som Hemköp och Willy's.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Realtid.se får tag på Hakon Invests investerarkontakt Pernilla Grennfelt.

Hon hänvisar till att både Ahold och Hakon Invest gått ut med varsina pressmeddelanden klockan 8 under tisdagsmorgonen.

– Det finns inte så mycket mer vi på Hakon Invest egentligen kan säga annars om det här, eftersom det är Aholds beslut, säger Grennfelt.

Kom det som en blixt från klar himmel eller var ni insatta i att Ahold kanske kommer att sälja ut sin ägarandel i ICA?
– Det var nytt för oss och inget vi visste skulle komma nu eftersom det är Aholds beslut, men som vi skriver i pressmeddelandet var vi förberedda på att det skulle bli en förändring en dag.

Frågan är nu om Ahold som ett alternativ väljer att börsintroducera ICA som ett separat bolag på börsen utöver Hakon Invest, eller om exempelvis Ahold säljer in sin ägarandel på 60 procent av ICA till Hakon Invest mot betalning med nya Hakon Invest-aktier till Ahold, och att Ahold i nästa steg kan sälja ut de erhållna Hakon Invest-aktierna till utomstående investerare.

– Vi har inga kommentarer till det. Vi har skickat ut vårt pressmeddelande med de kommentarer vi valt att göra om det här, och har egentligen inget mer att säga om det.

Aholds beslut att utvärdera sitt ICA-innehav sker mot bakgrund att Ahold i slutet av 2011 lagt fast en ny strategisk inriktning för Ahold.

Grennfelt berättar att även om hela Hakon Invest är värt 16-17 miljarder kronor på börsen, så utgörs Hakon Invest av en kassa på drygt 1 miljard kronor samt drygt 2 miljarder kronor investerat i ”portföljbolagen” Hemtex, Inkclub, Cervera, Forma samt Kjell & Co.

Det investerade kapitalet i portföljbolagen utgörs av drygt 1 miljard kronor av Hemtex, 600-700 miljoner kronor i Inkclub, drygt 200 miljoner kronor i Cervera, 200 miljoner kronor i Forma samt 100 miljoner kronor i Kjell & Co.

Förenklat innebär det att Hakon Invest är värt cirka 13 miljarder kronor exklusive kassan och portföljbolagen, och om 13 miljarder kronor motsvarar ägarandelen på 40 procent av ICA så skulle det innebära att hela ICA är värt drygt 30 miljarder kronor.

En värdering av ICA till drygt 30 miljarder kronor kan jämföras med att ICA genererade ett rörelseresultat på drygt 1 miljard kronor under första halvåret 2012 inklusive engångskostnader på cirka 200 miljoner kronor för ICA:s norska verksamhet.

Ett upplägg där Ahold säljer in sin ICA-andel till Hakon Invest mot betalning med nya Hakon Invest-aktier skulle ha en nackdel, nämligen att det skulle ”späda ut” den ägarandel som ICA-handlarnas centralorganisation (ICA-handlarnas förbund) har på nästan 70 procent i Hakon Invest.

Då skulle alltså förbundets ägarandel i Hakon Invest minska vilket innebär försämrad ägarmakt vilket alltså ICA-förbundet kanske inte vill.

Realtid.se får tag på en talesperson för Ahold i Holland.

Han berättar att Ahold fick en ny vd våren 2011 som tillsatt en ny ledning i Ahold med ny strategi som nu genomförs.

Att Ahold vill sälja ägarandelen i ICA beror på att Ahold vill fokusera på verksamheter där Ahold har ägarmakten.

I ICA äger Ahold i och för sig 60 procent, men Aholds röstmajoritet är begränsad till 50 procent vilket är detsamma som för Hakon Invest.

Och Hakon Invest verkar inte vara villiga att sälja sin ägarandel i ICA, eftersom Hakon Invest under tisdagen sagt i sitt pressmeddelande att Hakon Invest vill behålla sin ägarandel i ICA även om Hakon Invest är öppna för alternativ.

– Jag tror inte det är realistiskt att tro att Hakon Invest kommer att sälja sin ägarandel i ICA till oss, säger talespersonen för Ahold.

Enligt talespersonen har Ahold anlitat rådgivare för att utreda vad Ahold ska göra med sin ICA-ägarandel, men han vill inte avslöja vilka firmor eller eventullt banker som anlitats, hur många, eller om det är kategorier som konsultfirmor eller banker.

– Vi har anlitat den hjälp vi behöver, säger han och uppger att namnen på rådgivarna kommer att offentliggöras senare.

Ahold köpte in sig i ICA i två steg; dels år 2000 och i nästa steg år 2004.

Bakgrunden är att Ahold då expanderade snabbt till nya länder och fanns i totalt över 30 länder på fyra kontinenter.

– Då passade det för vår strategi att köpa in oss i ICA, men idag är Ahold ett mer fokuserat bolag som finns i färre länder på två kontinenter. Det är skillnaden.

Frågan är nu vad Ahold kan få för sin ägarandel på 60 procent av ICA.

Med utgångspunkt från ovannämnda börsvärde på Hakon Invest, kan Aholds ägarandel vara värd 20 miljarder kronor.

I samband med köpen år 2000 och 2004 betalade Ahold över 2 miljarder euro för ICA-ägarandelen, motsvarande över 17 miljarder kronor.

Enligt talespersonen är Ahold nöjt med utvecklingen av ICA sedan Ahold köpte in sig.

– ICA är ett väldigt bra företag som har utvecklats riktigt bra. Vi är väldigt stolta över att ha bidragit till ICA:s tillväxt, säger han.

– Nu har ICA en ny vd sedan ett halvår och vi tror att ICA är på helt rätt spår med att genomföra sin strategi.

Talespersonen uppger alltså att Aholds beslut att sälja ut sin ICA-ägarandel är helt baserat på Aholds egen strategiförändring.

– Det har inget med ICA i sig att göra, eller att vi på något sätt skulle vara oense om ICA:s utveckling.

Enligt talespersonen har Ahold genom åren gjort avskrivningar på sin ägarandel i ICA så att Aholds bokförda värde på ägarandelen nu är mycket lägre än vad Ahold en gång betalade.

Det gör att talespersonen är säker på att Ahold kommer att kunna sälja ICA-ägarandelen med en reavinst jämfört med nuvarande låga bokförda värde på ägarandelen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: