Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Habo finans-vd:n överklagar fängelseflytten

Peter Rosendahl straffades för misstankar om spelverksamhet i fängelset. Nu klagar han på flytten till ett strängare fängelse.

Peter Rosendahl, den fängelsedömde grundaren av Habo Finans, har flyttats till en högsäkerhetsanstalt efter anklagelser om att han arrangerat en pyramidspelsliknande verksamhet på Kriminalvårdens anstalt i Nyköping. Nu klagar han på beslutet samt JO-anmäler Nyköpinganstalten.

Peter Rosendahl är sedan några månader förflyttad till Saltviksanstalten där han avtjänar ett fem år långt fängelsestraff för bland annat bedrägeri.

Flytten från Nyköping beslutades av Kriminalvården sedan fängelsepersonalen upptäckt att han var inblandad i en spelverksamhet i fängelset.

Peter Rosendahl försvarar sig nu mot anklagelserna. I överklagan, daterad 27 augusti 2012, skriver han att han är helt oskyldig till det som han anklagas för. Kriminalvårdens agerande har förstört all framtidsglädje för honom själv och hans närstående, skriver han.

Enligt beslut från Kriminalvården har anstaltspersonal funnit ”detaljerade listor på diverse spel om pengar och något som liknar ett pyramidspel där såväl Rosendahls anhöriga som medintagna finns med”.

Peter Rosendahl förklarar i sin överklagan att den spelverksamhet som han blivit varnad för är på dagisnivå. Han förklarar att han haft 30 namn uppskrivna i ett kollegieblock tillsammans med var sitt favoritlag. Hela spelet var fiktivt och kollegieblocket var hans privata ägodel. Ingen av personerna som fanns med på listan kände till denna, uppger han.

När Kriminalvårdens anställda vid något tillfälle påpekade att listorna var onyttiga så slutade han med dem, förklarar han i en bilaga till överklagan.

Han menar att anstaltsflytten är en allt för hård åtgärd.

”Hur kan ni sätta mig i Sveriges säkraste anstalt?? De andra internerna cirkulerar som asgamar runt en dåligt mående f.d Finans VD”, skriver han.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Han kräver att snarast få flytta till en så kallad D-anstalt igen, helst i södra Sverige, samt att man ska ändra de tuffa ”särskilda villkoren” han erhållit från anstalten Saltvik.

Han vittnar samtidigt om tortyrliknande metoder på fängelset i Nyköping och pekar ut framförallt två fångvaktare, avdelningschefen samt anstaltens chef, i sin JO-anmälan, daterad 22 augusti 2012.

Han förklarar att personalen inte tagit hans diabetessjukdom på allvar, vilket har lett till att ambulans har tillkallats. Vid detta tillfälle hade Peter Rosendahl låsts in i en insoleringscell utan kontinuerlig observation och med endast en ”svårtydad” larmknapp.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: