Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

nordiccapitalduo473.jpg
Joakim Karlsson (tv) och Kristoffer Melinder (th).
Foto: Nordic Capital

”Otroligt olyckligt”

Riskkapitalbolaget Nordic Capitals ledarduo Joakim Karlsson och Kristoffer Melinder i Veckans Affärer-intervju om att bli kallade för skattesmitare.

Veckans Affärer har intervjuat Karlsson och Melinder om kritiken mot riskkapitalister.

VA har bland annat frågat dem vad de anser om att bli kallade för skattesmitare.

– Det är otroligt olyckligt. Nej, inte bara olyckligt. Man kan bli ordentligt upprörd när man tänker på att vår partnerorganisation har betalat 1,5 miljarder kronor i skatt och arbetsgivaravgifter de senaste tio åren, säger Kristoffer Melinder till VA.

– Så fort man blir föremål för skattemyndigheternas granskning - ja, då blir man kallad skattesmitare, säger Joakim Karlsson till tidningen.

Han ifrågasätter dessutom att Skatteverket har valt att granska riskkapitalister och därmed ”driver en egen linje utan stöd från lagstiftaren”.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


De båda medger dock att riskkapitalbolag kan bli bättre på att informera om sig själva.

– Vi kan bara konstatera att vi som bransch varit både för dåliga och för långsamma på att förklara vad vi gör och varför vi behövs. Och det lider vi av nu. Alla som jobbar i branschen har en utmaning i att förklara, säger Karlsson till VA.

Samtidigt menar duon att det inte bör bli för mycket informationsgivning heller. Bland annat anser de att de bolag de investerar i kan må bra av att utvecklas långsiktigt utan hetsen med kvartalsrapporter som börsbolag tvingas publicera.

– Det finns ett skäl till att vi jobbar i en privat miljö. Det här är inte kvartalskapitalism. Det handlar om att utveckla bolagen på fem års sikt. Våra investerare ger oss det förtroendet och gentemot dem har vi full transparens, säger Melinder till VA.

– Om man till exempel hela tiden ska publicera kvartalsrapporter i perioder där man satsar på stora förändringar, då blir det skriverier som jag inte tror är bra för någon, säger Karlsson till tidningen.

Nordic Capital bedriver sin verksamhet genom att starta fonder med pengar från utomstående investerare. Fonderna investerar sedan i olika bolag.

Nordic Capital är nu inne på sin sjunde fond som är den klart största med ett kapital på drygt 4 miljarder euro.

Den sjunde fonden kom igång år 2008 och har bland annat investerat i bolag som Orc och Munters som tidigare var börsnoterade på Stockholmsbörsen men nu har köpts upp därifrån av Nordic Capital.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: