Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

SKA SPARA YTTERLIGARE 25 MKR/ÅR
erikpenser473.jpg
Erik Penser
Foto: Erik Penser Bankaktiebolag

Fortsatt förlust för
Pensers mäklarfirma

Erik Pensers aktiemäklarfirma visar kraftigt fallande intäkter och en förlust på 20 miljoner kronor under första halvåret.

Det framgår av firmans halvårsrapport som är daterad i måndags (den 27 augusti 2012).

Under helåret 2011 hade firman intäkter på drygt 200 miljoner kronor vilket var en minskning med nästan 20 procent jämfört med 2010.

Och under första halvåret 2012 blev intäkterna drygt 80 miljoner kronor motsvarande en nedgång med över 30 procent jämfört med samma period 2011.

Förlusterna med ett nettoresultat på cirka -120 miljoner kronor helåret 2011 fortsatte med -20 miljoner kronor under första halvåret 2012.

Under 2011 minskade firman antalet anställda från cirka 170 personer till cirka 100 personer.

Under första halvåret 2012 verkar antalet anställda ha legat kvar på 100 personer eftersom det genomsnittliga antalet anställda under perioden uppges ligga på 100 personer.

Men nu skriver firman i rapporten att det efter halvårsskiftet har fattats beslut om att vidta åtgärder så att den årliga kostnadsnivån sänks med 25 miljoner kronor.

Som jämförelse hade firman rörelsekostnader på drygt 100 miljoner kronor under första halvåret 2012, så med rörelsekostnader på drygt 200 miljoner kronor per år är tydligen avsikten att sänka kostnadsnivån till en årstakt på cirka 175 miljoner kronor.

Det innebär en kostnadsminskning med över 10 procent.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


”Resultatet för det första halvåret 2012 är negativt, vilket främst beror på lägre intäkter som följd av den oro som präglade de finansiella marknaderna under framförallt det andra kvartalet”, skriver firmans vd Joachim Spetz i rapporten.

Han förklarar intäktsminskningen även med omstruktureringen av firman, bland annat i form av att tradingavdelningen avvecklades.

De stora förlusterna har tärt på aktiemäklarfirmans egna kapital (tillgångar minus skulder).

Under 2011 minskade det egna kapitalet från 370 miljoner kronor till 293 miljoner kronor, och första halvåret 2012 har minskningen fortsatt till 274 miljoner kronor.

Firman skriver i rapporten att dess finansiella ställning trots allt är ”stark”.

Realtid.se har sökt vd Joachim Spetz och även Erik Penser.

Enligt rapporten hade firman finansiella värdepapper i form av så kallade strukturerade produkter i lager värderat till över 80 miljoner kronor vid halvårsskiftet.

Lagret utgörs främst av strukturerade produkter utgivna av brittiska banken Barclays, men även mindre poster av produkter från Handelsbanken och Morgan Stanley med flera.

Genom olika åtgärder uppges dock den maximala förlustrisken i lagret inte vara större än 9 miljoner kronor.

Därutöver finns dock risker i form av att firman har lånat ut pengar till sina kunder, men där har firman säkerhet i form av kundernas värdepapper på sina konton i firman.

I slutet på juni 2012 hade firman 700 miljoner kronor i utlåning till allmänheten, vilket var en mindre ökning jämfört med årsskiftet.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: