Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Augusti-rekord
för företagsobligationer

Företag lånar pengar som aldrig förr genom att sälja ut obligationer. Orsak: Stark efterfrågan från investerare.

Det skriver Financial Times.

Även om augusti inte är slut ännu så kan man redan nu säga att det har blivit den augusti-månad då företag runt om i världen har sålt ut obligationer för ett rekordstort belopp totalt sett.

Bakgrunden är enligt FT att företag utnyttjar den rådande höga efterfrågan från investerare som vill ha högre avkastning än statsobligationer.

– Investerare har letat efter ett relativt säkert ställe att placera sina pengar på, som också ger dem en avkastning som är bättre än de stora ländernas statsobligationer, säger Steven Oh till tidningen. Han räntechef på Pinebridge Investments.

Analysföretaget Dealogic har mätt företagsobligations-utgivningen i världen per månad sedan år 1995, och augusti-siffran har hittills kommit upp i nästan 120 miljarder dollar vilket är den högsta augusti-månadssiffran sedan Dealogic inledde sin mätning.

120 miljarder dollar är mer än dubbelt så mycket som den genomsnittliga augusti-utgivningen av företagsobligationer i världen per månad, som ligger på 58 miljarder dollar sedan 1995.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Geografiskt sett ges det ut företagsobligationer för klart störst belopp i USA.

Där har det hittills i augusti getts ut företagsobligationer för 62 miljarder dollar, varav drygt hälften i form av obligationer med högre kreditrating (”investment grade”-obligationer) och knappt hälften i form av obligationer med lägre rating (”high yield”-obligationer).

Det kan jämföras med ett historiskt snitt på 34 miljarder dollar, varav 80 procent investment grade och 20 procent high yield.

Det är alltså framför allt utgivningen av high yield-obligationer i USA som ökat kraftigt i augusti 2012, vilket kan tolkas som att investerarnas riskaptit har ökat.

Under sommaren har det varit hög ”teknisk” efterfrågan på high yield-obligationer uppger en talesperson för holländska banken ING för FT. Skillnaden (”spreaden”) mellan räntan på high yield-obligationer och amerikanska statsobligationer ligger enligt talespersonen på en väldigt hög nivå historiskt sett.

I Asien har det sålts ut företagsobligationer för 41 miljarder dollar hittills i Augusti, och i Europa bara för 12 miljarder dollar.

Även om Europa-nivån är låg, så var den i alla fall högre än det historiska augusti-snittet på 8 miljarder dollar för företagsobligations-utgivningen i Europa.

Det kan enligt FT bero på europeiska centralbankschefen Mario Draghis uttalanden om att han kommer att göra vad som än krävs för att stödja euron.

Det tidigare rekordet för företagsobligations-utgivningen i världen i augusti låg på knappt 100 miljarder dollar vilket nåddes år 2010. I fjol (2011) minskade dock nivån till knappt 80 miljarder dollar, men i år har den alltså tagit rejält med fart igen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: