Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

staffanperssoneniro473_2.jpg
Staffan Persson framför Eniros telefonkataloger Gula Sidorna.
Foto: Dibs, Eniro

Staffan Perssons chans
till Eniro-klipp

Finansmannen har ökat sin ägarandel i Eniro och nu ryktas det om att Eniro kan bli uppköpt av riskkapitalbolaget Triton.

Hur bra klipp blir det för Staffan Persson?
Om Triton framöver köper upp Eniro för en börskurs en bra bit över den nuvarande, kommer Persson att göra ett klipp åtminstone på den ökning av ägarandelen i Eniro han nu har gjort häromveckan då Eniro-aktien låg i 8-9 kronor (jämfört med nuvarande börskurs på 9-10 kronor).

Men en frågeställning är vad Persson har för genomsnittlig inköpskurs för det Eniro-innehav han hade innan dess.

• I slutet av augusti 2011 hade Persson en ägarandel på cirka 1 procent av Eniro. Då låg Eniro-aktien i 16 kronor (jämfört med nuvarande börskurs på 9-10 kronor).

• I november 2011 flaggade Persson för att han hade ökat till en ägarandel på över 5 procent av Eniro. Den månaden handlades Eniro-aktien i 9-11 kronor.

• I slutet av mars 2012 hade han ökat ägarandelen ytterligare till 7,5 procent. Då låg Eniro-aktien i 15-16 kronor.
Ett sådant uppköp skulle i så fall kunna bli en god affär för Persson som i förra veckan ökade sin ägarandel i Eniro till drygt 11 procent enligt Finansinspektionens insynsregister.

Nyhetsbyrån Direkt indikerade att Perssons ökning av sin Eniro-ägarandel kan utgöras av den Eniro-aktiepost motsvarande en ägarandel på 3 procent som handlades via Carnegie i onsdags i förra veckan.

Dagens Industri skriver i fredagens pappersupplaga att riskkapitalbolaget är på väg att köpa katalogföretaget European Directories, för att i nästa steg eventuellt köpa upp Eniro och slå ihop European Directories och Eniro.

European Directories äger bland annat telefonkatalogen Lokaldelen i Sverige medan Eniro bland annat äger Gula Sidorna i Sverige.

Triton kom in i European Directories genom att köpa lånefordringar i bolaget och kom upp i 30 procent av bolagets totala lånefordringar, varefter Triton har lagt ett bud på hela European Directories.

DI hänvisar nu till ”personer som följer processen” att Triton i nästa steg kan komma att köpa Eniro.

Enligt tidningen finns det samordningsvinster mellan European Directories och Eniro vad gäller exempelvis bolagens katalogverksamheter i länder som Sverige, Finland och Polen.

European Directories bildades under 00-talet och var värt så mycket som 15 miljarder kronor då bolagets ursprung Yellow Brick Road såldes år 2005 av brittiska riskkapitalbolaget 3i till australiensiska banken Macquarie.

Till European Directories tillkom senare danska ”televerket” TDC:s telefonkatalogverksamheter i Norden plus telefonkatalogbolag i Polen och Holland.

Men med skulder som översteg motsvarande 10 miljarder kronor hamnade European Directories under finansiell press, och under våren 2012 började Triton köpa på sig lånefordringar på European Directories.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


DI skriver att European Directories hade intäkter på 4-5 miljarder kronor under 2011 med ett ebitda-resultat (rörelseresultat före avskrivningar) på 900 miljoner kronor.

Eniro ligger väldigt nära med intäkter på drygt 4 miljarder kronor under 2011 och ett ebitda-resultat kring 1 miljard kronor.

Staffan Persson är verksam via bolaget Swedia Capital som på sin hemsida uppges ha grundats i slutet på 80-talet med inriktningen att investera i tillväxtbolag med långsiktiga innehav.

Bland bolagen Swedia Capital investerat i finns spelbolaget Unibet, aktiemäklarfirman Neonet, klädföretaget Gant och programvarubolaget Orc.

Bland Swedia Capitals nuvarande aktieinnehav finns exempelvis Eniro, internetbetalningsbolaget Dibs och blodanalysbolaget Boule. Persson är själv styrelseordförande i Dibs.

Nyhetsbyrån Direkt har skrivit att Persson som bakgrund bland annat var med och grundade aktiemäklarfirman Neonet och att han länge var storägare i spelbolaget Unibet. Neonet blev tidigare uppköpt av dataprogramvarubolaget Orc.

Nyhetsbyrån skrev i april 2012 att det är via bolaget Zimbrine Holding som Persson äger sina Eniro-aktier.

Hela Eniro är nu värt under 1 miljard kronor på börsen vid nuvarande börskurs på 9-10 kronor.

För fem år sedan låg Eniros börskurs i motsvarande 1 200-1 300 kronor i augusti 2007 men därefter har kursen alltså rasat kraftigt till nuvarande nivå.

Realtid.se har sökt Persson för kommentarer.

Nyhetsbyrån SIX har fått tag på honom och där uppger han att han anser Eniro-aktien vara billig, bland annat för att en stor del av Eniro har nya verksamheter med framtidspotential trots att Eniros telefonkatalogverksamhet går dåligt.

Bland de nya verksamheterna nämner Persson exempelvis Eniros ”appar” för mobiltelefoner och surfplattor som han själv använder varje dag.

Persson berömmer Eniros företagsledning med vd Johan Lindgren i spetsen.

Efter beskedet om Perssons ökning av sitt Eniro-innehav har Eniro-aktien stigit från cirka 8 kronor till nuvarande börskurs på 9-10 kronor.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: