Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

LÄS HELA CITIGROUPS KLAGOBREV

Till attack mot Nasdaq
över Facebook-introduktion

Citigroup sågar amerikanska aktiebörsen Nasdaqs förslag på kompensation till de som drabbades av störningarna i samband med Facebooks börsintroduktion.

Det skriver New York Times.

I början på juni erbjöd Nasdaq-OMX en kompensation på 40 miljoner dollar på grund av problemen i aktiehandeln när Facebook-aktien börsnoterades i maj.

Den föreslagna kompensationen fick sedan höjas till 62 miljoner dollar.

Och nu i veckan har amerikanska storbanken Citigroup skickat in ett brev till amerikanska finansinspektionen SEC, där Citigroup menar att även 62 miljoner dollar är en alldeles för liten kompensation.

Läs hela brevet här.

I brevet som är på 17 sidor riktar Citigroup allvarlig kritik mot Nasdaq för att börsen ”misskötte” Facebook-introduktionen och att Nasdaq-OMX kompensationsförslag är alldeles för lågt och bara täcker en bråkdel av de totala förlusterna.

När handeln med Facebook-aktien skulle komma igång den 18 maj uppstod tekniska problem som gjorde att det dröjde innan handeln kom igång.

Ordrar som lagts in i börsens system genomfördes inte under premiärdagen för Facebook-aktiens börshandel, och handlarna fick inte förrän på eftermiddagen information från Nasdaq om inlagda ordrar genomförts eller ej.

Nasdaq-OMX vd Robert Greifeld fick be om ursäkt i ett särskilt uttalande:

– Vi ångrar djupt de problem som uppstod i samband med börsintroduktionen av Facebook, sa han då.

– Vi misslyckades med att nå upp till våra egna höga ambitioner som bygger på vår långa historik av att erbjuda enastående teknologi till våra medlemmar och börskunder.

Men Greifeld uppgav att Nasdaq-OMX nu lärt sig av Facebook-incidenten, och avser att fortsätta förbättra börsens handelsplattform framöver.

Renews.in har skrivit att storbanker som Citigroup och UBS samt flera aktiemäklarfirmor tillsammans kräver en kompensation med minst 100 miljoner dollar av Nasdaq-OMX på grund av Facebook-problemen.

I sitt brev till SEC skriver Citigroup att Nasdaq-OMX agerat ”grovt försumligt” i sin hantering av Facebook-introduktionen, och Citigroup kräver att banken ska få full kompensation för alla sina förluster som uppstod på grund av problemen - och inte bara en del som det blir med det nuvarande kompensationsförslaget.

Citigroup skriver i brevet att Nasdaqs handelsplattform har kända brister som lett till liknande problem hösten 2011, och att det saknas ett reservssystem.

Enligt Citigroup valde Nasdaq att försöka upprätthålla börshandeln i Facebook-aktien trots att problemen uppstod under premiärdagen, medan börsen istället borde ha stoppat handeln omgående.

”In a hasty, high-risk move, Nasdaq unilaterally gambled that its systems would function properly, despite the issues that it was beginning to experience at the time”, skriver Citigroup i sitt klagobrev.

Citigroup anser även att Nasdaq nu i efterhand kommit med missledande information om vad som hände under Facebook-premiärdagen. Enligt Citigroup sa Nasdaq i princip att Facebook-handeln fungerade som den skulle.

”These statements are patently misleading. In reality, Nasdaq experienced abundant problems throughout the day, and Nasdaq's problems directly caused significant market-wide problems”, skriver Citigroup i brevet med sin syn på saken.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Familjen Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor är en av storägarna i det börsnoterade bolaget Nasdaq-OMX som äger bland annat både den amerikanska börsen Nasdaq och Stockholmsbörsen.

I Investors resultatrapport för andra kvartalet 2012 framkom att Investor ökat sin ägarandel i Nasdaq-OMX från 10,9 procent i slutet av första kvartalet 2012 till 11,3 procent i slutet av det andra kvartalet, och att Investors vd Börje Ekholm blivit styrelseordförande i Nasdaq-OMX.

Så här skrev Investor i resultatrapporten om ”sin syn” på Nasdaq-OMX:

”Nasdaq-OMX har starka marknadspositioner och ett unikt varumärke i en sektor vi känner väl.

En börs är en central del i det finansiella systemets infrastruktur och vi tror att allt fler finansiella produkter kommer att standardiseras och därmed handlas på börser. Vi anser att ett fortsatt fokus på att tillvarata tillväxtmöjligheter (såsom expansion inom nya tillgångsslag och närliggande verksamheter) kommer att vara värdeskapande.

Bolagets starka kassaflöde ger stöd till en fortsatt kapitaldistribution till aktieägarna.”

Vid nuvarande börskurs kring 23 dollar är hela Nasdaq-OMX värt knappt 4 miljarder dollar på Nasdaq-börsen i USA.

Enligt Bloomberg väntas Nasdaq-OMX tjäna ett resultat per aktie kring 2,50 dollar år 2012, så aktien är inte särskilt högt värderad med ett p/e-tal under 10.

Nasdaq-OMX skuldsättning är inte avskräckande hög med skulder på drygt 1 miljard dollar jämfört med att bolaget är värt knappt 4 miljarder dollar på börsen.

Nasdaq-OMX börskurs hade en toppnivå kring 50 dollar i slutet av 2007. Sedan föll den till en bottennivå kring 15 dollar i samband med Lehman-kraschen hösten 2008, varifrån kursen så sakteliga harvat sig uppåt till nuvarande nivå på 23 dollar.

Realtid.se har sökt Investors talesperson Magnus Dahlhammar för kommentarer till Nasdaqs problem vid Facebook-introduktionen och Citigroups uppfattning att Nasdaqs föreslagna kompensation är för låg.

”Vi ber att få avböja kommentar”, svarar Dalhammar i efterhand via mejl.

Dubai är enskilt största aktieägaren i Nasdaq-OMX.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: