Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fond & Förvaltning

Annons:

LÄNSFÖRSÄKRINGARS REKORDFÖRSÄLJNING:

”LF:s kris bakom
riskkapitalförsäljning”

Riskkapitalexperten Adalbjörn Stefansson förklarar varför försäkringsbolaget Länsförsäkringar nu säljer ut sin riskkapitalbolagsportfölj för 1,5 miljarder euro.

adalbjorn_170.jpg
Adalbjörn Stefansson
Foto: Martin Sundström
LF rumsterar om
Senare under måndagen skickade Länsförsäkringar ut ett pressmeddelande om att förändringar bland sina investeringstillgångar.

Det står att arbetet inleddes vid halvårsskiftet 2011 för att stärka nyckeltalen.

Förändringarna utgörs av följande:

• Fondlivbolaget har sålts till Länsförsäkringar AB.
• En del av fastighestinnehavet har sålts till Folksam och fastighetsbolaget Humlegården.
• Länsförsäkringar Liv har minskat innehavet av onoterade aktier.

Förändringarna görs för att stärka nyckeltalen så att Länsförsäkringar Liv kan uppnå de nya EU-reglerna (”Solvens 2-reglerna”).

Förändringarna uppges ha genomförts enligt den plan som sjösattes hösten 2011.
Realtid.se skrev tidigare under måndagen om att LF är på väg att sälja ut sin riskkapitalportfölj för 1,5 miljarder euro, varav det mesta till Abu Dhabis statliga fond ADIC och en mindre del till Australiens statliga fond QIC.

I efterhand får Realtid.se tag på Adalbjörn Stefansson som tidigare varit chef för LF:s riskkapitalinvesteringar och nu är fristående branschexpert med sitt egna konsultbolag Adalbjörn Stefansson Consulting AB.

Har du hört att LF är på väg att sälja ut sin riskkapitalportfölj?
– Det kan jag bekräfta att jag har hört som ett rykte på stan.

Det var fram till år 2007 som Stefansson själv var chef för LF:s riskkapitalinvesteringar.

Finns det något kvar idag i LF:s riskkapitalportfölj av den portfölj du byggde upp under din tid hos LF?
– Merparten av portföljen består nog av det som jag byggde upp. Riskkapitalinvesteringar består generellt av väldigt långa åtaganden.

Har du hört något skäl till varför LF nu säljer ut portföljen?
– Jag har ingen förstahandsinformation om det, men LF har själva sagt att de inte tar emot nya kunder i sin livförsäkringsverksamhet från och med år 2011. Och i praktiken innebär det att LFs livportfölj är satt i så kallad run-off.

Orsaken till att LF inte tar emot några nya livförsäkringskunder är i sin tur enligt Stefansson att Finansinspektionen har sagt att LF Livs tillgångar inte med tillräcklig marginal anses överstiga livförsäkringsverksamhetens åtaganden till sina sparare. Enligt reglerna är riskkapitaltillgångar inte ”skuldtäckningsgilla”.

– Så om man som försäkringsbolag har en ansträngd skuldtäckningssituation så ligger det nära till hands att man behöver göra sig av med sina riskkapitaltillgångar, säger Stefansson.

– Och att LF stänger sin livförsäkringsverksamhet för nya kunder är ett uttryck för att LF har en väldigt ansträngd balansräkning.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Det var förra hösten som Finansinspektionen anmärkte på LF:s låga skuldtäckningsgrad. Enligt Stefansson är det generellt väldigt svårt för ett försäkringsbolag att ta sig ur en situation med ansträngd skuldtäckningsgrad. Det ena sättet att ta sig ur det är antingen att räntan stiger vilket gör att värdet på skulderna minskar, men så har ej skett. Och det andra är att ha god värdeökning i tillgångsportföljen.

– Men för ett bolag som LF är det svårt att få god värdeökning i och med att den låga skuldtäckningsgraden gör att man inte tillåts ha mycket risk i portföljen.

Länsförsäkringars presschef Lena Bivner vill inte kommentera Stefanssons uppgifter.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: