Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Stort intresse för
osäkra lånefordringar

Hedgefonder och riskkapitalbolag runt om i världen har jättebelopp i beredskap för att investera i de europeiska bankernas dåliga utlåning.

Det skriver Bloomberg.

Förväntningarna hos dessa investerare är enligt nyhetsbyrån att den europeiska statsskuldskrisen kommer att sätta bankerna under ökad press så att bankerna kommer att sälja ut stora mängder lånefordringar av sämre kreditkvalitet.

Investerare som hedgefonder och riskkapitalbolag runt om i världen uppges därför ha lagt undan så mycket som 500 miljarder kronor (60 miljarder euro eller 74 miljarder dollar) i beredskap för att köpa sådana lånefordringar från bankerna till gynnsamma villkor.

Inte minst är det amerikanska firmor som börjat flockas i Europa i avvaktan på utförsäljningar av lånefordringar. Firmorna etablarerar Europa-kontor och raggar kapital för denna typ av investeringar.

Apollo, Oaktree, Avenue och Davidson Kempner hör till denna typ av amerikanska firmor.

Kapitalförvaltare som Jane Mendillo på Harvard-universitetet beskriver det som att investerarintresset för osäkra lånefordringar i Europa börjar likna en ”mani” skriver Bloomberg.

– Vi ser många investerare som ställer sig i kö för att investera i osäkra lånefordringar i Europa. Det kan till och med finnas mer tillgängligt kapital än investeringsmöjligheter, åtminstone på kort sikt, sa Mendillo på en branschkonferens i juli enligt Bloomberg.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Beaktat att lånefordringarna delvis väntas köpas för pengar som hedgefonderna och riskkapitalbolagen i sin tur har lånat, väntas de ha kapacitet att investera över 800 miljarder kronor i denna typ av lånefordringar.

En hake är dock att bankerna ännu så länge varit ovilliga att sälja iväg sina lånefordringar.

Orsaken är att europeiska centralbankens chef Mario Draghi hittills gjort allt för att dämpa krisläget för bankerna, genom att sänka centralbankens styrränta till rekordlåga nivåer och pumpa in stora belopp i banksystemet.

Det har gjort att bankerna har kunnat stärka sina balansräkningar utan att behöva paniksälja tillgångar som lånefordringar.

Med osäkra lånefordringar avses förenklat obligationer där låntagarna har problem att betala på lånen eller är på väg att få det. I gengäld är årsräntan på sådana obligationer minst tio procentenheter över statsobligationsräntan.

Firmor som hedgefonder och riskkapitalbolag har dock en bredare definition på vilka osäkra lånefordringar de kan investera i, och kallar det för att de kan investera i alla möjliga typer av ”specialsituationer”.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: