Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Krönika av Fredrik af Klercker

Fredrik  af Klercker

Solglasögon!

solglas200.jpg
Jackett och solglasögon utgör en bra kombination.
Fredrik af Klercker
...är creative director på egna skjortmärket af Klercker.

Han återkommer med nya krönikor varje vecka på Realtid.se.

Har du en fråga om stil och mode? Skicka ett e-postbrev till redaktionen@realtid.se med ämnesraden ”Fråga Fredrik”.
Som en stor solglasögonsfantast så tycker jag att det är dags att ta upp detta ämne. Sommaren är av naturliga själ ett exempellöst bra tillfälle att studera alla olika solglasögontrender, den ena märkligare än den andra.

Men först lite historia. Det sägs att kejsar Nero använde smaragder som solglasögon redan under romartiden när han lät människor döda varandra under gladiatorspelen. Kinesiska domare ska på 1100-talet ha dolt sina ögon bakom mörka kvartsskivor för att dölja sina ansiktsuttryck.

Men det var egentligen inte förrän vid 1900-talets början som den moderna varianten fick en bredare spridning. Detta mycket tack vare att filmstjärnor började använda solglasögon överallt. Inte på grund av att de ville dölja sin identitet utan för att man på den tiden var tvungen att använda extremt starka lampor under filminspelningarna. Så stjärnorna fick blodsprängda och ömma ögon.

Som tur är har även moderna stjärnor anammat detta av helt andra skäl. Den störste av dem alla, och egentligen den enda som kan bära solglasögon dygnet runt inomhus som utomhus, är givetvis Jack Nicholson.

Han gör det exempellöst bra alla tre gångerna han hittills tagit emot en Oscar. Men notera att han är så väluppfostrad att han tar av dem när han skall tacka, undvik mörka glasögon när du skall hålla tal.

Då kommer vi till när man som icke varande Hollywood-skådespelare ska använda solglasögon. Självklart så fort solen skiner eller om det bara är starkt ljus, men aldrig till smoking eller frack hur soligt det än är. Det ser bara oerhört fånigt ut. Däremot så går det utmärkt att bära ett par sköldpaddsmönstrade diskreta bågar till både jackett och kavaj.

Ett annat ypperligt tillfälle för bruket av solglasögon är inomhus när man vaknar oavsett väderlek i sovrummet. Det är mycket skönt att på så sätt få en mjuk start på dagen och efter att man duschat så tar man av dom och är som en ny människa. Övrig innomhusanvändning är tyvärr reserverad åt divorna.

Vad skall man då ha för glasögon? Det beror självklart på användningsområde. Personligen så anser jag att sköldpadda fungerar i nästan alla sammanhang och då gärna av märket Persol eller Oscar Magnuson.

Några andra klassiker är självklart de av Bausch & Lomb 1936 introducerade pilotbågarna i guld med grönt glas. Dessa funkar bäst om man är pilot, kvinna eller bohem. Ray Bans Wayfarer är en annan klassiker som fungerar till det mesta gärna svarta eller sköldpadda.

Vid bergsklättring så är det ett självklart måste med pilotpågar i silver spegelglas och läder på sidorna.

Vad fungerar då inte? Stora logotyper och glasögon som gör att du ser ut som en fluga bör undvikas, du heter inte Bono.

Som vanligt så förespråkar jag med andra ord en modest hållning vid val av bågar. Men ett ganska generöst tänk av användningsområden tillåts istället. Är det över 25 grader så gör det inget att solen har gått, ner använd solglasögon. Det gör det också mycket enklare att stirra på människors märkliga kläder.

Lägg nu ett par solglasögon på nattygsbordet och upplev en mycket mjukare start på dagen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Fredrik af Klercker

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: