Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fond & Förvaltning

Annons:

Bättre än väntat för Rhenman & Partners

De tidigare Carnegie-anställda visar var skåpet ska stå i nya fondförvaltaren Rhenman & Partners. ”Även internationellt har vi faktiskt stora institutioner som visat intresse”, säger grundaren Henrik Rhenman.

Trots rådande oro på marknaden har intäkterna ökat i Rhenman & Partners Asset Management framgår det av bolagets delårsrapport.

– Man kan säga att hälso- och sjukvårdsbranschen går ganska bra och det tillsammans med att bolagen är billiga. Värderingarna när jag startade Carnegies fonder var dubbelt så höga som de är i dag, säger Henrik Rhenman som lämnade Carnegie 2008 och grundade Rhenman & Partners Asset Management samma år med kollegorna Göran Nordström och Carl Grevelius.

Bolaget förvaltar idag 600 miljoner kronor i fonden Rhenman & Partners fund – Rhenman Heathcare Equity, som bildades 2009. Sedan starten för tre år sedan har fonden stigit 61 procent.

Provisionsintäkterna uppgick under perioden, som löper under 8 månader, till cirka 9,2 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol då posten landade på cirka 2,2 miljoner kronor.

– Det har varit en flerårsprocess där folk alltmer börjar tänka att man kan leva med patentutgångar bara det kommer nya produkter. En del bolag är mer lyckosamma med detta medan andra är mindre lyckosamma. För oss gäller det att fokusera på de bolag som har bra produkter under utveckling och bra försäljningsutveckling. Det låter ganska enkelt och det är det också, säger Henrik Rhenman.

Han förklarar att han tänker tillbaka till 1998 när bolagen värderades till i stort sett dubbelt så mycket. Han tror att bolagen i dag snart kommer värderas högre.

– De stora bolagen har sådana patentutgångar att de inte har så jättehög omsättningstillväxt men branschen i sin helhet har en respektingivande försäljningsutveckling, trots patentutgångar, säger Henrik Rhenman.

Periodens resultat för Rhenman & Partners Asset Management uppgick till nära 5 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol som slutade med en förlust på cirka 1,9 miljoner kronor.

Henrik Rhenman förklarar att Rhenman & Partners Asset Management fortfarande är en liten firma som måste bli större för att med säkerhet kunna klara nästa lågkonjunktur. Firman bör vara dubbelt så stor för ha alla de stordriftsfördelar som en förvaltningsfirma behöver.

– Men nu är vi så lyckligt lottade att vi går med vinst så vi känner en viss trygghet att vi kommer att lyckas, säger han.

Nu när fonden är tre år har Rhenman & Partners Asset Management blivit mer etablerade uppger Henrik Rhenman.

– Vi märker det på ett hyggligt intresse för fonden. Även internationellt har vi faktiskt stora institutioner som visat intresse. Om det sker så blir det ett internationellt genombrott, men vi har inte sett några pengar ännu, säger Henrik Rhenman.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Rhenman & Partners Asset Management ägs till 49 procent av tre tidigare Carnegie-anställda: fondförvaltaren Henrik Rhenman, vd Göran Nordström samt Carl Grevelius, head of sales and marketing.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: