Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Bank misstänks
för penningtvätt

Brittiska storbanken Standard Chartered anklagas av amerikanska myndigheter för olagliga transaktioner till ett värde om 250 miljarder dollar.

Den brittiska banken utpekas av staten New York för omfattande penningtvätt, skriver Financial Times idag.

Under tio års tid har Standard Chartered enligt uppgifter mörklagt transaktioner för iranska klienters räkning, varav de största är Central Bank of Iran, Bank Saderat och Bank Melli.

Sammanlagt uppgår dessa transaktioner till ett värde om 250 miljarder dollar.

Uppgifterna är hämtade från en nio månader lång utredning genomförd av tillsynsmyndigheten New York State's Department of Financial Services (DFS).

Affärerna pågick mellan åren 2001 – 2010 och har enligt utredningen inneburit flera hundra miljoner dollar i intäkter för den brittiska banken, skriver Financial Times.

Standard Chartered ska ha undanhållit så mycket som 60.000 transaktioner från amerikanska myndigheter.

Den brittiska banken tillbakavisar alla anklagelser och har sammanställt en grupp för att redovisa sina transaktioner.

– Som vi tidigare sagt, gruppen förbereder en rapport för bankens efterlevnad av amerikanska handelssanktioner och diskuterar för tillfället rapporten med brottsbekämpande organ och regulatorer. Gruppen kan för tillfället inte säga när rapporten och diskussionerna kan räknas vara klara eller vilket utfall de kommer att få, säger banken i ett uttalande.

Dessutom gör banken gällande att affärerna i Iran knappt uppgått till 14 miljoner dollar.

År 2008 införde amerikanska myndigheter handelssanktioner mot Iran vilket gjorde det olagligt för banker på amerikansk mark att bedriva affärer mot Iran. En orsak bakom beslutet sägs ha varit rädslan för att bidra till Irans utvecklingsprogram för kärnvapen, skriver DI.

Efter att DFS gick ut med kritiken föll värdet på bankens aktier med mer än 6 procent på Londonbörsen. I Hongkong föll aktien omkring 7,5 procent.

Redan 2004 uppmärksammades Standard Chartered:s transaktioner av amerikanska myndigheter. Då tillsattes en oberoende konsult från revisionsbyrån Deloitte som skulle granska bankens förfaranden, skriver Financial Times.

Av den amerikanska tillsynsmyndighetens rapport framkommer det att revisionsbyrån i själva verket bidragit till att undanhålla information.

Deloitte har undanbett sig från kommentarer, enligt tidningen.

Det här är andra gången på ett par veckor som en brittisk bank får lida amerikansk kritik. Brittiska storbanken HSBC anklagades i mitten av juli för att finansiera terrorister och knarksmugglare. Läs mer om det här.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Standard Chartered grundades 1969 i London genom sammanslagningen av Standard Bank och Chartered Bank. Sedan dess har banken byggt upp en global verksamhet och finns idag i mer än 70 länder.

Banken får omkring 90 procent av sina intäkter från Afrika, Asien och Mellanöstern.

Standard Chartered riskerar efter de senaste turerna att portas från New York. Den 15 augusti ska banken stå tills vars inför finansmyndigheten DFS.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: