Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fastighet

Annons:

Oppenstam till högsta instans efter ännu en förlust

Tone Oppenstam begär förtur i handläggningsprocessen på grund av den ekonomiskt hotfulla situationen mot henne själv och hennes bolag.

I slutet av november förlorade affärskvinnan och tv-kändisen Tone Oppenstam och hennes bolag Q-Apartment en lång rad skattemål i förvaltningsrätten. I juni valde kammarrätten att gå på underinstansen linje. Nu går Tone Oppenstam till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Tone Oppenstams skattetvist rör bland annat moms, arbetsgivaravgifter samt oredovisad lön i Q-Apartment under ett antal år. En av nyckelfrågorna handlar om avdrag för hyreskostnader på totalt 600.000 kronor som Tone Oppenstam begärt rörande Q-apartment.

Tone Oppenstam bodde tillsammans med sin exman finansmannen Joakim Christiansson (storägare i Commodity Quest och grundare av Allokton) i två bostadsrätter på Strandvägen under den aktuella taxeringsperioden. Tillsammans utgjorde dessa två lägenheter en totalyta om 650 kvadratmeter.

Enligt Tone Oppenstam hyrde paret ut delar av våningen till Q-Apartment. En totalyta om 100 kvadratmeter där 70 kvadratmeter bestod av kontor och 30 av förråd. Hon menar att denna del var totalt avskild från deras privata delar av våningen med hjälp av låsbara dörrar och en egen ingång.

Enligt Skatteverket har Tone Oppenstam tagit ut en överhyra medan Tone Oppenstam bestämt hävdar motsatsen och menar att all kontorsstatistik för innerstaden visar att hyran var 40 procent lägre än marknadspriset.

Skatteverket baserar sitt beslut på vilken yta myndigheten anser att bolaget har ett behov av, vilket framgår av Tone Oppenstams skrift till Högsta förvaltningsdomstolen. Där förklarar hon att verket anser att bolaget endast är i behov av 27 kvadratmeter istället för 100 kvadratmeter.

Enligt Tone Oppenstam har Q-apartment ännu inte betalat dessa hyror, med undantag för ett mindre belopp på cirka 100.000 kronor. Hyrorna står fortfarande bokförda som en skuld till Tone Oppenstam genom ett avräkningskonto. När bolaget har ekonomiska förutsättningar är tanken att hyran ska betalas ut.

Underinstanserna Förvaltningsrätten och Kammarrätten kom fram till samma beslut – avdrag för hyreskostnader får inte göras. Den del som bolaget hittills betalat ut som hyra till Tone Oppenstam är inte bolagets hyreskostnad utan lön till företagsledaren.

Kammarrätten valde dessutom att lägga till skattetillägg mot Tone Oppenstam eftersom bolaget har lämnat en oriktig uppgift till Skatteverket. Förvaltningsrätten undanröjde skattetillägget från Skatteverkets beslut.

I överklagandet till Högsta förvaltningsdomstolen hänvisar Tone Oppenstam till att bevisbördan ligger hos Skatteverket som ska visa att hon tagit ut en överhyra. Hon menar att det är orimligt att finna en kontorslokal i Stockholms innerstad som har den hyra som Skatteverket hänvisar till. Enligt henne anser Skatteverket att hyran för 30 kvadratmeter på Strandvägen ska ligga på 2.000 kronor i månaden.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Tone Oppenstam och hennes exmake Joakim Christiansson har även fullt upp med Ekobrottsmyndighetens anklagelser där båda misstänks bland annat för grova bokföringsbrott.

Huvudförhandling i målet är utsatt till 14 dagar under september och oktober med start den 10 september.

Åklagaren har kallat 31 vittnen. Bland dem finns redovisningskonsulter och revisorer från Grant Thornton och Larcy Revisionsbyrå, skatterevisorer från Skatteverket, en kontorschef samt en handläggare vid Danske Bank, fastighetsmäklare från Skeppsholmen Sotheby's samt några anställda vid Oppenstams bolag.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: