Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

HSBC finansierar
terrorister och
knarksmugglare

Stor skepsis mot banken efter senatens sammanträde.

Under gårdagens sammanträde i den amerikanska senaten riktades stark kritik mot den London-baserade banken HSBC.

Senaten beskyller banken för att ha gett företag och organisationer med förbindelser till olovlig eller oönskad verksamhet inträde i det amerikanska finanssystemet, skriver nyhetsbyrån Reuters idag.

Banken anklagas bland annat för kopplingar till terroristorganisationer.

Vissa filialer inom HSBC har erbjudit banktjänster till den saudiska banken Al Rajhi Bank, som befaras stödja terroristnätverk. Detta har skett trots att misstankarna uppmärksammades redan 2004, skriver Reuters.

– HSBC:s kultur har varit genomrutten under en längre tid, säger senator Carl Levin som leder senatens underutskott om uppdagandet.

Utredningen som framställdes inför senaten igår har pågått i ett år. Omkring 1,4 miljoner dokument har granskats och 75 bank- och statstjänstemän har intervjuats sedan utredningens början, skriver Reuters.

Rapporten uppmärksammar också att en mexikansk filial kan ha låtit tvätta pengar åt mexikanska knarksmugglare och samtidigt förmedlat kontakt med det amerikanska banksystemet.

Så mycket som 60 % – 70 % av de berörda transaktionerna kan ha avsett tvättade pengar, varnar Leopoldo Barroso som tidigare arbetade på HSBC:s enhet mot penningtvätt, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Under åren 2007 till 2008 hanterade den mexikanska filialen 7 miljarder dollar – mer än alla HSBC:s andra filialer och andra banker i Mexiko. Mexikanska och amerikanska myndigheter varnade då för att transaktionsvolymen inte kunde understödjas av något annat än illegal droghandel, skriver Reuters.

– HSBC sätter upp en filial i USA för att använda som en portal in i det amerikanska finanssystemet. Sedan tillåter banken sitt världsomspännande nätverk att missbruka portalen, säger senator Carl Levin.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Amerikanska myndigheter har i samband med förvärrade diplomatiska relationer låtit veta att de önskar isolera Iran från det globala banksystemet, skriver Bloomberg.

Trots det har HSBC förmedlat omkring 25.000 transaktioner mellan USA och Iran med ett sammanlagt värde på 19,4 miljarder dollar, visar en granskning som revisionsbyrån Deloitte låtit göra.

Av transaktionerna har uppemot 90 % godkänts utan att deras iranska koppling avslöjats, skriver Bloomberg.

Robert Sherman, en talesman för HSBC bemötte nyligen kritiken:

– Vi bekräftar att vi ibland har misslyckats med att uppfylla de normer som tillsynsmyndigheter och kunder förväntar sig att vi ska följa. Vi ska be om ursäkt, erkänna våra misstag och svara för våra handlingar, och med vårt fulla engagemang undersöka vad som gått fel, säger han.

I rapporten beskylls även granskande myndigheter i USA för bristande insyn i bankens verksamhet, skriver Reuters.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: