Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

nyse_473.jpg
New York Stock Exchange.
Foto: Rolf Kleef

Kinesiska bolag flyr börsen

Kinesisk bank erbjuder företag på New York-börsen en returbiljett till Hongkong.

Den kinesiska utvecklingsbanken (CDB) erbjuder nu mindre kinesiska bolag listade på NYSE en möjlighet att lämna börsen, skriver Bloomberg idag.

Den statliga banken erbjuder företagen tillräcklig finansiering för att helt kunna återköpa utestående aktier och därmed avlista sig. Banken utfäster att den är beredd att finansiera återköp till ett värde överstigande 1 miljard dollar.

Utspelet sammanfaller med en vilja att göra kinesiska handelsplatser mer konkurrenskraftiga. Förhoppningen är samtidigt att de kinesiska bolag som lämnar New York-börsen istället ska notera sig på Hongkong-börsen, skriver Bloomberg.

Genomsnittligt har New York-listade kinesiska bolag med ett börsvärde på mindre än 500 miljoner dollar tappat 53 % av sitt värde sedan 2011, skriver Bloomberg.

Initiativet från statliga CDB följer denna negativa trendutveckling som flera mindre kinesiska bolag erfarit sedan förra årets granskningskarusell tog vid på allvar.

Börskraschen för de kinesiska bolagen började i juni förra året då det amerikanska företaget Muddy Waters flaggade för bristfällig bolagsstyrning samt övervärderade tillgångar i kinesiska bolag.

Sedan dess har många bolag hamnat under luppen och bedömningarna har företrädesvis varit kritiska.

– Listade kinesiska bolag är på något vis stigmatiserade, menar Phil Groves från Hongkong-baserade DAC Financial Investments.

– Om inte företagen är riktigt stora är de så gott som strandsatta på den amerikanska börsen. De aktieemissioner och den skuldfinansiering man räknat med har helt uteblivit, fortsätter han.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's flaggade förra året för att 61 kinesiska bolag på New York-börsen kunde ha vilseledande redovisning, skriver Bloomberg.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Vissa har dock en mer fördragsam inställning till situationen.

– Det finns ett par hundra kinesiska företag som är noterade i USA. Tror man på en normal kvalitetsfördelning så måste det finnas bra såväl som dåliga företag, säger Donald Yang, managing partner på private equity-firman Abax.

David Grimm, partner på Paul Hasting i Hongkong tillägger:

– Det svåra är att veta vilka företag som verkligen är undervärderade och vilka som till en viss nivå ägnar sig åt bedrägerier, säger han i en intervju till Bloomberg.

– Situationen för kinesiska företag noterade i USA har utmålats med väldigt breda penselstråk, fortsätter han.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: