Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fastighet

Annons:

AF KLERCKER:

Gotland runt och annat kring segling

Fredrik af Klercker
...är creative director på egna skjortmärket af Klercker.

Han återkommer med nya krönikor varje vecka på Realtid.se.

Har du en fråga om stil och mode? Skicka ett e-postbrev till redaktionen@realtid.se med ämnesraden ”Fråga Fredrik”.
Det är trevligt att segla, det finns så mycket accessoarer till segling.

Riktigt roligt att starten av Gotland runt numera är förlagd till Stockholm istället för Sandhamn. Det är alltid roligt när det händer saker i vår vackra stad.

Däremot så är jag lite skeptisk till klädkoderna runt tillställningen. Varför måste till exempel inte alla besättningar ha mörkblå kavaj och vita byxor med tillhörande klubbslips vid start? Mycket märkligt!

Vid middagen efter där segraren skall firas så hade det näst vackraste plagget varit fullkomligt lysande.

Vad är då Gotland runt? Jag vet inte riktigt, om jag ska vara helt ärlig. Jag har aldrig varit på Sandhamn förutom vid bröllopsrelaterade tillställningar och då blir det ganska snabbt fram och tillbaks och oftast nattetid.

Men om jag har förstått det hela rätt så är det en tävling anordnad av KSSS, som grundades 1830 vilket innebär att det är Europas äldsta segelsällskap utanför de brittiska öarna.

Precis som som KDY (Kongelig Dansk Yachtklub), KNS (Kongelig Norsk Seilforening) och (finast av dem alla) NJK (Nyländska Jaktklubben) så fick även KSSS innan den nya flagglagen, som trädde i kraft den 1 juli 1906, föra egen örloggsflagg.

I och med att man tog bort denna regel så tog man också bort ett både vackert och stolt sätt att visa sin klubbtillhörighet. Själv är jag något motsägelsefullt medlem i GKSS som också drabbades hårt av ovan nämnda lag. Det är alltid med lite bitter avundsjuka som jag hälsar på en dansk båt med dess tvåtungade monogramklädda örlogsflagg.

Vi ska inte ens gå in på Nyländska Jaktklubbens mycket vackra version av den finska flaggan, då är det så att man skäms en smula.

Men åter till Gotland runt. Tävlingen arrangerades första gången 1937 och blev sedermera sommarens stora seglingsattraktion i Stockholmsregionen efter den klassiska Visbyseglingen som gick av stapeln sista gången 1939 då Jacob Wallenberg sluterövrade Visbypokalen.

Sen har jag förstått att det är flera olika klasser av båtar som seglar, det verkar väldigt rörigt tycker jag.

Då kan jag rekommendera det av GKSS ordnade Match Cup Sweden som hålls på Marstrand varje år, endast en klass med båtar i match race-format. För oss lite tröga är detta väldigt lätt att förstå. Jag har dock aldrig sett den tävlingen heller. Den enda segeltävlingen som jag till fullo sett, deltagit i och dessutom kommit tvåa i (som gast), är det mycket välordnade tvåkrone-matchracet som ordnas av GVTSK (Gåsö Vänner Tennis och Segelklubb).

Ett riktigt trevlig liten tillställning. Jag hade en kexchoklad-sponsrad beppemössa på huvudet. Segla görs bäst på saltvatten.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Fredrik af Klercker

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: