Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

anne_holm_rannaleet473.jpg
Anne Holm Rannaleet lämnade det operativa uppdraget för IK Investment Partners 2008 men är fortfarande i högsta grad engagerad i frågorna som rör branschens framtid.
Foto: Martina Holmberg

”Bra på lite svårare affärer”

Den svenska private equity-sektorns främsta förträdare i EU om varför branschen kommer fortsätta göra goda affärer.

Anne Holm Rannaleet har verkat i olika roller inom IK Investment Partners (tidigare Industri Kapital) sedan 1989. De senaste åren har hon trappat ner sina operativa uppdrag för att istället lägga en stor del av sin tid på att företräda branschen i olika forum. Hon sitter bland annat i den Europeiska riskkapitalföreningens public affairs-utskott och är ledamot i Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (ESMA:s) påverkansgrupp för marknadens parter.

Hon räds inte debatten om högbelånade investeringar och kritiken mot aktieägarlån och ränteavdrag.

– Aktieägarlånen används i huvudsak för att ha flexibilitet i ägarkapitalet så jag tror nog att man kommer fortsätta med lånen i någon form oavsett om man kan dra av räntan eller ej eftersom de också fyller ett annat syfte, att erbjuda flexibilitet i kapital- och incentivestrukturerna i portföljbolagen. Och precis som i debatten om belåningsnivåerna kan man konstatera att det verkliga värdeskapandet beror på operativa förbättringar i bolagen. Ränteavdragen har bara varit en extra bonus, säger hon i en intervju med Realtids Industrirapport.

När det gäller skattesituationen för private equity-bolagens partners och anställda är hon desto mer bekymrad.

– Sverige väljer att gå en väg som markant skiljer sig från andra länder. Det finns ju länder som ändrat sin lagstiftning och infört en högre beskattning, men Sverige är det enda landet som går retroaktivt och därtill lägger på sociala avgifter i rådgivningsbolagen. Det gör att det blir omöjligt att bedriva den här verksamheten om vi landar i den egentolkning som Skatteverket gjort.

Trots en ökad press på sektorn är hon övertygad om att investerarna ska kunna räkna med god avkastning även i framtiden.

– Jag tror att det kommer att fortsättas att göra väldigt bra affärer. Private equity-industrin har varit bra på att göra lite svårare affärer som industrialister ofta inte vill ge sig in på. De lite udda affärerna som du själv syr ihop kommer fortsätta ge en fantastisk avkastning. Där tror jag att den svenska modellen där man jobbar mer operativt i portföljbolagen kommer att fortsätta att leverera bättre resultat, säger Anne Holm Rannaleet till tidningen.

Läs hela intervjun i senaste numret av Industrirapport, klicka här för att köpa ditt eget exemplar.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: