Finans & Försäkring

Annons:

INDUSTRIRAPPORT NR 2 - BRANSCH I FÖRÄNDRING:

”UBS knäckte oss”

Olof G Hedengren berättar om karriären och ACH-kraschen i ny bok.

Hedengren200.jpg
Olof G Hedengren berättar om sin långa karriär i finansbranschen i en kommande självbiografi.
Foto: Gunnar Seijbold
omslag_nr2.jpg
Hela intervjun publiceras i senaste numret av Realtids Industrirapport.
Olof G Hedengren kan kalla Anders Wall och Jan Stenbeck för sina mentorer och har grundat eller lett mäklarfirmor som Aragon, Fischer & Partners och schweiziska ACH Securities under en lång karriär i finansbranschen.

Det hela slutade 2009 då ACH begärdes i likvidation i kölvattnet av finanskrisen.

– Det var ett trauma, jag har säkert haft en depression sedan dess. Det var en jävla smäll helt enkelt. Jag hade satsat alla mina pengar och mycket arbete och vi hade andra som gått in med pengar och det var anställda som plötsligt stod på bar backe. Det var en väldig påfrestning, säger Olof G Hedengren i en intervju med Realtids Industrirapport.

De senaste åren har han skrivit en rad bokmanus. Nu är han på väg att sluföra arbetet med en självbiografi där han bland annat kommer att berätta mer om vad som egentligen hände på ACH.

– Jag ska utveckla det lite i den kommande boken. Jag tänker inte skylla ifrån mig, det är väldigt omanligt och jag hade trots allt ansvaret. Men en väldigt viktig orsak var att UBS drog ner våra krediter från en dag till en annan och ändrade förutsättningarna för hela vår finansiering, säger Olof G Hedengren till Industrirapport.

– Det var det som knäckte oss, tillägger han.

Olof G Hedengren är kritisk till den nuvarande regleringen av finansmarknadens aktörer där Finansinspektionen har stor makt även som dömande instans. Han vill se en större dialog mellan myndigheten och finansbranschen där FI också får en mer stödjande funktion. Det är Hedengrens recept för att undvika exempelvis stora tradingsmällar.

– Faktum kvarstår att det är svårt att kontrollera en mäkleri- eller bankverksamhet inifrån, och helt omöjligt att kontrollera den utifrån.

Du som chef måste ha mött en del anställda som varit lite för giriga. Hur hanterade du det?
– Det är jättesvårt, men det är väl lite som med barnuppfostran att det enda som kan påverka lite grann är exemplet. Jag har alltid varit väldigt försiktig med att göra egna affärer. Sen har jag gett många sparken som visat dåligt omdöme, det är ganska många huvuden som har rullat, säger Olof G Hedengren i intervjun.

Läs hela artikeln i senaste numret av Industrirapport, klicka här för att köpa ditt eget exemplar.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: