Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Nasdaq OMX startar ny plattform för derivathandel

Billigare handel och lägre avgifter ska utmana konkurrenterna NYSE och Deutsche Börse.

Nasdaq OMX planerar att lansera Nasdaq OMX NLX, en London-baserad marknad för handel av långa och korta räntederivat i pund och euro.

Förutsatt att handelsplatsen får ett godkännande av den brittiska finansinspektionen, lanseras detta första kvartalet 2013.

Enligt Carl Norell, presschef på Nasdaq OMX i Stockholm, är detta en marknad som i dag domineras av två aktörer, NYSE som dominerar marknaden för de korta kontrakten, och Deutsche Börse som i princip har ett monopol på de långa kontrakten.

Nasdaq OMX NLX är ett nytt alternativ för både korta och långa kontrakt.

– Det är framförallt på priserna vi kan konkurrera. Vi kommer kunna erbjuda billigare handel och även lägre avgifter för clearing, det vill säga avräkning av transaktionen mellan köp- och säljparterna. Det gör vi i samarbete med LCH Clearing house. Den modellen som vi erbjuder gör det möjligt för investerarna att kvitta affärer som görs på NLX med affärer som görs på andra marknader men som också expedieras hos LCH. Man kan konsolidera dessa, vilket ger positiva kapitaleffekter. Man binder därmed inte upp lika mycket kapital vilket blir allt viktigare för banksektorn, säger Carl Norell.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
NYSE och Deutsche Börse använder vertikala clearingsmodeller medan Nasdaq OMX NLX ska använda en horisontell modell där man oavsett om man handlar räntederivat på Nasdaq OMX NLX eller någon annan marknad kan cleara dom på ett och samma ställe för att slippa binda upp så mycket kapital.

– Vi ser en väldigt stor potential i den här marknaden eftersom den är långt ifrån lika konkurrensansatt som aktiemarknaden är. Den domineras av två spelare och vi ser att vi ska kunna konkurrera på pris.

Varför nu och inte tidigare?
– Vi ser ett stort intresse hos aktörer på räntederivatmarknaden för ett alternativ till de två dominerande marknader som finns som finns i dag. Vi har fått mycket positiva reaktioner från kunder på marknaden.

Nasdaq OMX NLX ska använda samma handelsplattform som används för Nasdaq OMX nordiska derivatmarknad.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: