Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

EXKLUSIV INTERVJU:

Rekordinflöde till räntemarknaden

”A Fixed Income Revolution”, säger iShares fondguru Stephen Cohen och ger sin bild varför fixed income-marknaden eskalerar.

Stephen250.jpg
Stephen Cohen, managing director och chef för investeringsstrategier och fondlösningar på iShares, har tidigare arbetat på UBS Fixed Income, Nomura och ING Financial Markets.
Foto: Olof Ehrs
iShares och BlackRock:
iShares blev en del av BlackRocks fondimperium efter förvärvet av Barclays Global Investors 2009.

Under 2000-talet har BlackRock kommit att bli världens största kapitalförvaltare med över 3.700 biljoner dollar i global förvaltning, enligt siffror från hemsidan.

BlackRock är den största fondförvaltaren i USA och Europa och innehar i dag 39 procent av den globala ETF-marknaden.

BlackRock-koncernen förvaltar cirka 22,5 till 25 miljarder dollar för enbart svenska klienter. Koncernen har haft en årlig tillväxttakt om 25 procent för ETF:er i den nordiska regionen, enligt iShares statistik.

I Europa är kapitalförvaltare iShares största kund. Institutionella investerare innehar 70 procent av den europeiska ETF-marknaden och 30 procent utgörs av förmögenhetsförvaltare och privata investerare.

I USA är siffrorna omkastade där 60 procent utgörs av förmögenhetsförvaltare och privata investerare och 40 procent av institutionella investerare, enligt iShares statistik.
Intresset för låneinvesteringar har efter finanskrisens efterverkningar stigit till nya höjder. Den enas kris den andras möjlighet. De företag eller stater som i dag behöver pengar behöver bara vända sig till kapitalmarknaden så stundade underskott kan skjutas på framtiden.

Maj 2012 går till historien med rekordstora inflöden till räntemarknaden, totalt investerades 11 miljarder dollar i olika börshandlade ränteprodukter (fixed income ETP:er). Tidigare rekord var 9,1 miljarder som noterades i januari 2012, enligt BlackRocks globala ETP Landscape Report för maj 2012.

iShares, ett ETF-fokuserat dotterbolag i BlackRock-koncernen, ser att fixed income-marknaden blir ett allt vanligare segment i investeringportföljer.

– Det sker en revolution i hur folk ser på fixed income. ETF:er föddes i equities, fann en nisch i råvaror men har de senaste fem åren vuxit lavinartat inom fixade income. Vi är i en strukturell förändring vi bara är i början av, säger Stephen Cohen, managing director och chef för investeringsstrategier och fondlösningar på iShares.

iShares fixed income ETF:er fick under maj 2012 ett tillflöde om 250 miljoner dollar enbart från nordiska klienter. Bolagets egen databas visar att den globala omsättningen av fixed income-ETF:er sedan 2007 nära femdubblats till dagens 281,7 miljarder dollar, motsvarande runt 2.045 miljarder svenska kronor. Statistik från Bloomberg visar att fixed income-marknaden omsatte över 45.000 miljarder dollar i april 2012.

– Vi tror att fixed income ETF:erna är underrepresenterade sett till den bakomliggande marknaden. Vi är övertygade om att det kommer växa mer i framtiden, säger Cohen.

Men det finns stora problem i fixed income-marknaden som Cohen inte är nöjd med. Inom statsobligationer menar Cohen att dagens läge där vissa statsobligationer ligger under 2 procents avkastning är ohållbar. Enligt Cohen har statsobligationerna i själva verket en avkastning på 0 procent eller minus om man räknar inflation. I reella termer får därmed länderna betalt för att ta in pengar. Schweiz, Sverige och Tyskland lyfts fram som exempel på länder med allt för privilegierade obligationsvillkor.

iShares ser att de privilegierade statsobligationerna driver investerare till företagsobligationer, där avkastningen är flera procentenheter högre.

– I dag finns det färre företag som utfärdar high grade företagsobligationer än vad det finns investerare. Efterfrågan från investerare leder till en fördelaktig prissättning för de som söker kapital, säger Cohen.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Intresset för företagsobligationer ökar således när statsräntorna är så låga. Om STIBOR-räntan var 5 procent skulle en investmentgrade-obligation ligga på 7 procent, alltså en 40 procent högre avkastning. Nu när STIBOR-räntan istället är 2 procent och investmentgrade-obligationerna ligger på 4 procent är avkastningen för företagsobligationen dubbelt så hög.

Som kapitalförvaltare har BlackRock en lösare struktur och slipper en stor del av den regulatoriska våg som sveper in över finansbranschen.

– Banker i eurozonen och i hela Europa begränsas allt mer med de kommande reglerna. Det påskyndar utvecklingen för finansiering inom kapitalmarknaden. Med koncernens storlek och produkter är vi väl positionerade att anamma de nya reglerna. Man skulle kunna säga att BlackRock är som gjorda för den här miljön, säger Cohen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: