Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

Toppadvokater åtalade i miljardhärva

Den tidigare DLA-advokaten Thomas Pousette och Nova-advokaten Stephane Pleijel åtalas för grova bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

pousette2_200.jpg
Thomas Pousette, tidigare topp-advokat på DLA Nordic, har sagt ifrån sin advokat-titel och arbetar numera som chefsjurist på det börsnoterade bolaget Raysearch Laboratories.

Foto: Raysearch
STEPHANE_PLEIJEL_200.jpg
Stephane Pleijel är advokat och delägare i advokatfirman Nova sedan 1992. Tidigare har han bland annat gjort tjänstgöring på Skatteverket.
Foto: Advokatfirman Nova
Efter drygt tre års utredning åtalas nu den tidigare DLA-advokaten Thomas Pousette för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Dessutom har utredningen expanderat och ytterligare en misstänkt, Nova-advokaten Stephane Pleijel, har åtalats.

Utredningen har pågått sedan 2009 och har redan väckt starka reaktioner från advokatbranchen. Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg har bland annat attackerat Ekobrottsmyndigheten och kritiserat polisrazzian på advokatbyråns kontor.

Nu anser EBM och åklagare Kenneth Larsson att det finns tillräckligt med underlag för att väcka åtal mot de båda misstänkta.

Åtalspunkterna grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll rör räkenskapsåren 2005 till och med 2008.

I målet ingår transaktioner mellan åtta internationella bolag. Bland annat svenska Linab (Lauzon International Network), Luxemburgbaserade Wollaine, Luxuemburgbaserade Dexia (Dexia Banque Internationale á Luxembourg, moderbolag till Linab), Atag med säte i Basel, Schweiz, Nacre Assets Corp med säte i Panama, Lin (Lauzon International Network Limited) med säte på Guernsey, Cinail Invest Corporation med säte i Panama samt Industries Lauzon med säte i Québec.

Enligt åtalet var Thomas Pousette och Stephane Pleije ansvariga företrädare för Linab i Sverige. I en handling till Bolagsverket står det att Thomas Pousette ”har det huvudsakliga ansvaret för att bolaget följer de regler som gäller för svenska aktiebolag och för verksamheten i Sverige”.

Målet rör affärer mellan de nämnda bolagen som bland annat uppgår till 1,8 miljarder kronor och fordringar som överlåtits mellan bolagen. Dessa affärer och fordringar har inte bokförts korrekt och i vissa fall inte alls, enligt åklagaren. Bland annat saknas det verifieringar till de bokförda posterna. Det saknas även verifieringar när fordringarna har bytt ägare.

Åklagaren pekar även på att ”väsentliga transaktioner har upprättats i efterhand”.

I utredningen har åklagaren hållit förhör med revisorer på Ernst&Young som vittnar om att det saknats underlag. Revisorerna hade redan 2006 uppmärksammat bolagets styrelse om revisorns skyldighet att anmäla misstänkt bokföringsbrott till åklagarmyndigheten och därefter avgå som revisor.

Åklagaren yrkar att Thomas Pousette och Stephane Pleijel får näringsförbud vid en fällande dom.

Stephane Pleijel är fortfarande advokat och delägare vid Nova Advokatbyrå. Thomas Pousette lämnade sin advokatroll 2010, ett år efter att misstankarna mot honom rullades upp. Han arbetar nu istället som chefsjurist på börsbolaget Raysearch Laboratories.

Båda männen förnekar brott.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Vid den kommande förhandlingen vill åklagaren höra tolv vittnen, bland annat fyra revisorer från Ernst&Young, en tidigare ekorevisor från EBM, två skatterevisorer från Skatteverket samt en advokat från Fylgia som var likvidator i Linab.

Linab har även förlorat en skatteprocess i förvaltningsdomstolen och påfördes då ett skattetillägg på 33 miljoner kronor. Domen är överklagad till Kammarrätten.

Stephane Pleijel vill inte kommentera åtalet.

Realtid.se söker Thomas Pousette samt åklagare Kenneth Larsson för en kommentar.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: