Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

Borg slår till med stopplag

Risk för stort skattebortfall efter lucka i reglerna för det nya investeringssparkontot.

Investeringssparkontot (ISK) infördes vid årsskiftet men redan nu måste lagen skrivas om. Anledningen är att Finansdepartementet upptäckt en lucka i reglerna som kan användas för storskalig skatteplanering.

”Regeringen bedömer att det finns en betydande risk för att detta utnyttjas på ett sätt som medför ett inte obetydligt skattebortfall för staten”, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Aktieaffärer som görs på ett ISK undantas från reglerna om reavinstbeskattning, samtidigt är det inte heller möjligt att göra avdrag för förlustaffärer. Istället görs en årlig schablonbeskattning av tillgångarna på kontot.

De tidigare skattesreglerna gäller dock fortfarande för finansiella instrument som innebär en förpliktelse som utfärdade optioner och terminer med negativt värde. Enligt departementet kan en person via sitt ISK därmed skapa förluster som kan användas för att sänka skatten på andra kapitalinkomster och lön ”utan finansiell risk för investerarna”.

”Nuvarande regler ger möjlighet till skatteplanering som inte är acceptabel”, skriver regeringen.

Regeringen har överlämnat en skrivelse till riksdagen där man flaggar för en kommande lagändring. Finansminister Anders Borg anser även att det är befogat att införa förändringen som en stopplag från och med den 15 juni i år.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
”Förändringen ska motverka att privatpersoner av skatteskäl investerar i förpliktelser på ett investeringssparkonto för att skapa förluster som kan dras av inom det konventionella beskattningssystemet. Detta är lönsamt om förvärven av förpliktelser kombineras med förvärv av motsvarande tillgångar, så att förlusterna motsvaras av vinster som beskattas schablonmässigt inom ramen för investeringssparkonto”, skriver regeringen.

Enligt Finansdepartementet skulle en möjlig effekt av luckan i lagen vara att en privatperson i princip kan trolla bort hela beskattningen av tjänsteinkomst eller större kapitalinkomster.

Departementet känner dock inte till att denna typ av skatteplanering faktiskt har genomförts i praktiken.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: