Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Krönika av Fredrik af Klercker

Fredrik  af Klercker

Fult, snyggt eller skryt?

bigbang_200.jpg
Ingen big bang stilmässigt.
cartier_200.jpg
På stranden med alla armbanden.
eterna_200.jpg
Klassiskt och bra.
nevil_200.jpg
Modernt alternativ.
swatch_200.jpg
Passar till allt som är perfekt.
Fredrik af Klercker
...är creative director på egna skjortmärket af Klercker.

Han återkommer med nya krönikor varje vecka på Realtid.se.

Har du en fråga om stil och mode? Skicka ett e-postbrev till redaktionen@realtid.se med ämnesraden ”Fråga Fredrik”.
Män har inte så mycket smycken att ta på sig till vardags, även fast det har blivit fler. Förr var det i stort sett bara vigselring och vapenring. I dag har detta spridit sig till klockor och armband.

Armband är något som jag själv uppskattar och använder ganska frekvent på sommarhalvåret. Sen har vi självklart bröstknappar, manschettknappar och alla andra accessoarer som man sätter på eller i kläderna. Det jag pratar om är utsmycknad direkt på kroppen.

Och som sådant smycke är klockan det mest framstående som bärs av män.
Instrumentet som från början var till för att hålla tiden har blivit en form av personlighetsuttryckare.

Generellt så anser jag att mobiltelefonen har tagit bort klockans nödvändighet, då återstår bara smycket klockan. När och till vad passar då vilken klocka?

Det vi kan skriva av på en gång är det enorma dykaruret. Det finns inget tillfälle som en sådan klocka passar förutom när du ska just dyka. Detta gäller överdimensionerad klockor överlag, ett mode som jag måste erkänna att jag själv föll för, tre veckor under sommaren 2005.

Det som är tråkigt med detta mode är att klassiskt vackra urmakare såsom Cartier, Jeager Le Cultre och Hublot föll för trenden lite längre än tre veckor och gjorde klockor med namn som big bang och liknande.

Det finns självklart ett undantag och det är att dessa överdimensionerade herrklockor har en förmåga att passa väldigt bra på kvinnor.

Nu är det sommar, den kanske mest avslappnade tiden på året men också en stor säsong både för frack och smoking.

På stranden så skulle jag rekommendera en Cartier Tank Américaine, som lanserades på Petit Palais i Paris 1989, med brunt armband gärna väl dold mellan en uppsjö av koppar- och diverse tygsnöre-armband.

Till kostymen så för man sig absolut best med en enkel ärvd klocka kanske en gammal Eternamatic alternativt en ny klassiker från Triwa, blue face nevil!
Vad händer då när det står smoking på inbjudan? Detta har det debatterats om och om igen.

Det enkla faktumet är det är inte snyggt med en klocka till smoking! Samt, är du på fest kan det uppfattas som oförskämt att du måste hålla koll på tiden, du är där för att njuta.

Till fracken gäller i stort sätt samma som ovan förutom om man nu äger en riktig rova.

En rova skall vara av guld med en tunn guldkedja. De gamla tjocka klockkedjorna har lite spelat ut sin roll. Så ta fram det där sjukt fula guldhalsbandet som ni köpte i ett mycket märkligt pubertetsuppror och använd den som klockkedja istället. (Om du har ett halsband på dig ta genast av det!)

Om man inte vill ha rovan i västen går det utmärkt att stoppa den i byxfickan och fästa kedjan strax innanför byxlinningen.

Vilken klocka är då universell och undantas alla regler? Jo, det är självklart den klocka som 1983 lanserades av Ernst Thomke, den svart-vita Swatchen.

Det finns inte ett tillfälle då denna klocka inte passar, självklart förutsatt att allt annat du har på dig uppnår perfektion.

Swatch står för övrigt inte för Swiss watch som många tror utan second watch.

Så man kan konstatera att klockor är både fula, snygga och skrytsamma!
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Fredrik af Klercker

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: