Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Väktarstrejk väntas på Norges flygplatser

Långa köer, förseningar och inställda flygningar kan bli verklighet i eftermiddag.

Redan på fredagsmorgonen var det hektiskt på Oslos flygplats Gardermoen. Men värre kan det bli. Väktarna på flygplatsen är redo att gå ut i strejk i eftermiddag, enligt Aftensposten.no.

Det är anställda på G4S och Securitas som förberett att gå ut i strejk. Planerna var att strejken skulle starta redan klockan 06.00 på morgonen om en överenskommelse inte kunde nås med medling mellan NHO Service på ena sidan och YS-associerade Parat och LO-relaterade norska arbetstagarna på andra.

Nu kommer uppgifter om att förhandlingar fortfarande pågår och att en strejk tidigast kan starta klockan 14.00 i eftermiddag.

Om strejk bryter ut finns en oro för kaos då långa köer, förseningar och inställda flygningar blir resultatet om parterna inte kan enas.

Strejken får stora konsekvenser för hanteringen av passagerarna i säkerhetskontrollen på flygplatserna där G4S är ansvarig för personalen.

Strejken gör att kapaciteten minskar kraftigt – från 4.000 till cirka 500 passagerare per timme. Endast två av de 16 säkerhetskontrollerna kan hållas öppna, vilket kommer att leda till långa köer för att komma in i avgångshallarna.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Flygningar i södra Norge kommer att ges lägre prioritet, medan flygbolagen prioriterar internationella flygningar och norra Norge.

Varje strejk skulle få stora konsekvenser för ett antal andra flygplatser, inklusive Bergen Flesland, Sola i Stavanger, Trondheim Varnes och Langnes i Tromsø. Hela luftfarten kommer i praktiken att påverkas.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: