Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Fingerprint-insider dömd till fängelse

Den tidigare högt uppsatta chefen i Fingerprint Cards döms till fängelse för grovt insiderbrott och försök till grovt insiderbrott.

Lars Lundgren
Lars Lundgren är Fingerprint Cards tidigare marknadschef.

Lundgren har arbetat inom bolaget sedan 2004 och fick så sent som i november titeln vice president business development. I hans nya arbetsuppgifter ingick att ”skapa och utveckla FPC:s olika allianser och partnerskap”.

Idag är Lars Lundgren inte längre anställd i bolaget.
Fingerprint Cards tidigare marknadschef Lars Lundgren döms till 1 års fängelse för grovt insiderbrott samt försök till grovt insiderbrott. Samtidigt döms hans nära vän till 10 månaders fängelse.

Männen döms för att ha gjort eller försökt att göra olagliga insideraffärer vid totalt elva tillfällen mellan april 2010 och mars 2012, i vännens namn eller bolag.

Varbergs tingsrätt anser att bevisen som Ekobrottsmyndighetens åklagare lagt fram har styrkt att Lars Lundgrens vän köpt aktier i Fingerprint Cards i den omfattningen och till de värden som åklagaren påstått.

Männen döms att solidariskt betala drygt 1 miljon kronor som de ska ha fått i vinst på sina olagliga insideraffärer.

Åklagarens uppgifter om att Lars Lundgren har haft insiderinformation är också styrkt liksom när informationen har offentliggjorts för marknaden, enligt domstolen.

Tingsrätten hänvisar även till en omfattande skriftlig bevisning särskilt rörande de båda männens ekonomiska mellanhavanden. Domstolen pekar bland annat på två postväxlar, ett utkast till skuldebrev samt kontoutdrag från vännens konto på Swedbank och Nordnet.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Inledningsvis i förundersökningen förnekade Lars Lundgren och hans vän de ekonomiska mellanhavandena. Åklagaren hänvisade sedan till postväxlarna och utkastet till skuldebrev och krävt en förklaring.

”De uppgifter som därvid lämnats från Xxxx (reds anm.) och Lars Lundgren har varit så oprecisa att de för åklagaren varit omöjliga att kontrollera”, skriver domstolen och konstaterar att detta talar för att det handlade om transaktioner rörande förvärv av aktier.

Domstolen hänvisar även till att epost- och sms-kommunikation mellan Lars Lundgren och hans vän som ”har haft sådant innehåll att det många gånger varit tydligt att det rört gemensam aktiehandel och att det vid andra tillfällen varit mycket antagligt att så varit fallet”.

Deras försök till förklaringar av innehållet i vissa av meddelandena har inte varit trovärdiga och i åtskilliga fall har förklaringar över huvud taget inte lämnats, resonerar tingsrätten.

Lars Lundgren bekräftar att han haft insiderinformation dels om Fingerprint Cards delårsrapporter och dels om olika affärer innan dessa blev kända för marknaden. Men han förnekar att han har gett insiderinformation till sin nära vän som handlat i aktien.

Hans vän har berättat om deras nära umgänge samt att hans intresse för att investera i Fingerprint Cards väcktes när hans väns karriär var i uppåtgående i bolaget.

Han beskriver att Lars Lundgren alltid varit väldigt optimistisk och uttryckt sig i allmänna ordalag såsom ”kör hårt”, ”spännande på gång” men det har aldrig varit något konkret.

”Hur Lars Lundgren varit, allt från sprudlande till stressad, har varit som en termometer för honom som speglat inte bara Lars Lundgren utan även hur företaget mått”.

Han har även förklarat att de hade mycket diskussioner kring tekniken med biometri och hur den kan utvecklas och vad den kan anpassas till.

Lars Lundgren fick i ett tidigt skede reda på att han handlade i FPC-aktien, har vännen berättat.

Vännernas förklaring till postväxlarna och skuldebrevet om 300.000 kronor är att Lars Lundgren till förmånligt pris skulle köpa en båt, en ribbåt, och att affären skulle ske genom vännen eftersom den som skulle sälja båten är en nära vän till honom, vilken han hjälper med webutveckling.

”Av flera olika anledningar blev det inte av. Det var inte så att Lars Lundgren inte ville köpa båten. Detta är mycket känsligt för honom och han vill inte blanda in vännen genom att berätta mer om affären eller ange vännens namn”.

De telefonkontakter som vännerna haft före, under och efter aktiehandeln beskrivs som ett ”tillfälligheternas galleri”. Det har varit ett jämnt och kontinuerligt flöde av telefonsamtal och sms mellan dem.

Domen kan överklagas innan den 20 juni 2012.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: