Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

Inte heller Napoleon hade anledning att beakta möjligheten av kvinnlig tronföljd.

axel_c170.jpg
Axel Calissendorff.
I tidningen Expressen ifrågasätter författaren och journalisten Björn af Kleen om självaste Napoleon skulle ha godkänt Estelle som svensk tronarvinge. Kungen vill nämligen att Victoria, Estelle samt kommande förstfödda ska få kontroll över den kulturskatt som ingår i Galliera-fideikommisset.

För att övertyga regeringen om att även döttrar ska få kontroll över denna skatt gäller det att försöka förstå Napoleons avsikter.

I en inlaga försöker hovets advokat, hovauditör Axel Calissendorff, att övertyga regeringen om att Napoleons syfte var att den svenska statschefen, oavsett kön, skulle disponera egendomen.

Calissendorff skriver: ”Inte heller Napoleon hade anledning att beakta möjligheten av kvinnlig tronföljd, eller ens lika arvsrätt för kvinnor och män, och det saknas anledning att anta att han – om han hade känt till att prinsessan Josefinas efterkommande skulle bli regenter på Sveriges tron och att fullt kognatisk tronföljd skulle införas i Sverige – skulle ha velat utesluta kvinnliga arvingar till tronen.”  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: