Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Sänkt betyg för Nordea och Handelsbanken

De svenska storbankerna Nordea och Handelsbanken har fått sina betyg nedvärderade en grad av ratinginstitutet Moody´s.

En halvtimme efter midnatt på fredagen kom beskedet att två svenska storbanker, Handelsbanken och Nordea, får sina kreditbetyg nedvärderade.

Moody´s uppger att främsta orsaken till nedgraderingarna av Handelsbanken och Nordea är deras beroende av kapitalmarknadsfinansiering, vilket anses mindre stabilt än hushållsgenererad upplåning.

”Det beroendet av potentiellt volatila upplåningskällor är den främsta anledningen till nedgraderingen av Handelsbanken och Nordea, som oavsett det fortsatt rankas bland de bästa europeiska bankerna”, skriver Moody's.

Handelsbanken och Nordea tilldelas nu betyget Aa3.

SEB och Swedbank fick sina betyg bekräftade och klarade sig därmed från att få sina värderingar sänkta. SEB:s och Swedbanks betyg ligger på A2.

Sämst gick det för Landshypotek, vars uppgift är att finansiera investeringar i jord- och skogsbruket som fick sitt betyg sänkt två grader.

– Vi påverkas ytterst marginellt av Moody's rating. Vår utlåning till svenska jord- och skogsbruket finansieras till fyra femtedelar via säkerställda obligationer där vi har högsta möjliga rating från Standard & Poor's. Det är aldrig bra att nedgraderas, men betydelsen är marginell för oss och våra kunder. Därför känner vi ingen särskild oro, säger Kjell Hedman, vd för Landshypotek i ett uttalande.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Moody´s skriver på hemsidan att de fem svenska bankgruppernas värderingar nu har ”stabila utsikter”.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: