Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

UNDERSÖKNING:

Flest unga är intresserade av Facebook-aktien

Men Nordnets Sverigechef Jan Dinkelspiel avråder 20-åringar att göra sin första aktieaffär i Facebook.

Facebook är den mest omtalade börsnoteringen under 2000-talet. Inför dagens notering av Facebook har Nordnet tillsammans med Cint genomfört en undersökning bland svenska befolkningen om intresset för att köpa Facebook-aktier.

Störst intresse finns bland unga och hos personer som använder Facebook – dubbelt så många är positiva till aktien bland Facebook-användarna jämfört med personer som inte finns på Facebook.

Bland de som använder Facebook säger 27 procent att de kan tänka sig att bli delägare jämfört med endast 13 procent av icke-användarna.

Jan Dinkelspiel förklarar skillnaden med att man som användare är närmare affären och ser större potential. Han uppger att Facebook fortfarande har mycket att bevisa när det kommer till att tjäna pengar, och som sparare bör man tänka sig för innan man investerar i aktien, resonerar han.

Enligt undersökningen finns det största intresset att köpa aktien bland unga personer. I åldersgruppen 18-22 kan hela 43 procent tänka sig att köpa Facebook.

– Jag tycker inte att man som 20-åring ska göra sin första aktieaffär i Facebook – det kan bli en dyrköpt läxa. Om man däremot bygger upp en liten portfölj med aktier kan den fungera som krydda med hög risk. Eller så siktar man in sig på teknikaktier som faktiskt visat att de kan tjäna bra med pengar, som Google och Apple, säger Jan Dinkelspiel.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Han hänvisar till att tidigare noteringar av sociala medieaktier inte har varit lyckosamma. Aktierna går starkt upp i början tack vare det stora intresset, men faller sedan tillbaka då intäktsmodellerna inte visat sig hålla.

– Det ser ut att kunna bli exakt samma mönster i Facebook, säger Jan Dinkelspiel.

Frågan i undersökningen har ställts via en webbpanel till ett representativt urval av Sveriges befolkning. Frågorna besvarades av 1056 respondenter under vecka 19-20, 2012.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: