Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Morgan Stanley bötfälls

Disciplinnämnden vid Nasdaq OMX anser att Morgan Stanley har brutit mot börsens regelverk och tvingar storbanken att betala 400.000 kronor.

Disciplinnämnden vid Nasdaq OMX meddelar i dag att Morgan Stanley tvingas betala en straffavgift om 400.000 kronor efter att ha brutit mot noteringsavtalet med Stockholmsbörsen.

Disciplinnämnden vid Nasdaq OMX hänvisar till en överträdelse som rör en händelse den 30 november 2011. Omedelbart efter att börsen öppnat, utförde storbanken snabbt ett stort antal order och genomförde ett mycket stort antal affärer i aktier noterade på Stockholmsbörsen.

”De berörda orderböckerna orsakade ovanlig kursrörelse och under tiden inleddes en auktion som utlöstes av ett av börsens automatiska larmsystem (volatility guard)”, skriver Disciplinnämnden vid Nasdaq OMX.

Handelsmönstret upptäcktes omedelbart av börsen och det stod klart att en incident hade inträffat. Börsen försökte utan resultat att komma i kontakt med den ansvarige på Morgan Staley som hade skickat in orderna.

”Med anledning av detta har nämnden kommit fram till slutsatsen att MSIP bröt mot NMR där det framgår att en medlem som möjliggör kunddriven orderläggning, så kallad Direct Market Access (DMA), ska använda ett ID (Trader ID) särskilt utformat för DMA, där kontaktinformation till den ansvarige ska framgå, samt säkerställa att den ansvarige kan kontaktas under börsens öppettider”, står det i pressmeddelandet.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Handelsbeteendet var ett resultat av DMA-handel från en av bankens kunder. Kunden hade gjort ett kodningsfel i sitt algoritmprogram vilket ledde till den oavsiktliga börsaktiviteten. Bland annat skickades ett stort antal order in där köparen och säljaren i handeln som följde var en och samma juridiska person. Sådan typ av orderläggning och handel utgör ett brott mot bolagets noteringsavtal med Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen pekar även på att händelsen visar att banken inte hade teknisk och administrativ beredskap på plats för att förhindra det inträffade.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: