Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

”Jag fortsätter att dela min tid”

Vingejuristen David Kleist har just disputerat vid Handelshögskolan i Göteborg. Han vill fortsätta att dela sin tid mellan akademien och advokatfirman.

david_kleist170.jpg
Vingejuristen David Kleist har just disputerat vid Handelshögskolan i Göteborg.
Avhandlingen
David Kleists avhandling heter ”Methods for elimination of double taxation under double tax treaties: with particular reference to the application of double tax treaties in Sweden”
Sedan 2007 har David Kleist arbetat med sin avhandling om hur man kan förhindra dubbelbeskattning av internationella transaktioner.

Eftersom dubbelbeskattning anses hämma internationell handel och internationella investeringar ingår många stater så kallade dubbelbeskattningsavtal, där staterna ömsesidigt enas om att begränsa sin rätt att ta ut skatt.

I avtalen används olika metoder för att förhindra dubbelbeskattning. Det är dessa metoder som analyseras i avhandlingen tillsammans med olika tillämpningsfrågor.

Studien analyserar även det ekonomiska utfallet i vissa utvalda situationer av de två huvudsakliga metoder som rekommenderas av OECD. Beroende på hur de tillämpas kan man få helt olika resultat.

– Jag har tittat på olika tillämpningsfrågor och olika situationer som gett ett oväntat utfall. I några fall får man kvarstående dubbelbeskattning trots att man har ett dubbelbeskattningsavtal, i andra situationer kan det bli dubbel icke-beskattning, säger David Kleist till Realtid.se.

I drygt fem år har han delat sin tid mellan universitetet och advokatfirman Vinge.

Hur ska du göra nu efter att du disputerat?
– Planen är att jag ska fortsätta som jag gjort hittills. Det är så olika karaktär på jobben, vilket ger nya perspektiv och omväxling: I ena fallet ska man leverera på fyra timmar, i andra fallet ska man leverera efter fyra år.

– Det uppstår en bra växelverkan. Man hittar frågor på Vinge som man kan skriva om och man lär sig saker när man skriver som man kan ha nytta av på Vinge.

Ändå är det inte fler som delar sin tid på det sättet?
– Nej. Inte i Sverige. I andra länder, såsom Tyskland är det nog betydligt vanligare. Det kommer nog att bli vanligare här också, att man går mellan akademien och det privata.

Varför tror du det?
– Tempot i näringslivet är så högt att det sällan finns så mycket utrymme för eftertanke och reflektion. Samtidigt har juridiken blivit allt mer komplex och det finns helt klart ett behov av kunskap som går på djupet. Det finns en tydlig tendens till ökad rörlighet mellan akademien och världen utanför, framförallt genom att personer som forskat går över till att till exempel arbeta på advokat- eller revisionsbyrå, men det finns även några exempel på personer – som jag själv – som efter några års praktiskt arbete börjat forska.

Men om du jobbar halvtid kan du kanske inte bli delägare på byrån?
– Nej, det är möjligt. Ha ha. Man får ta en sak i taget.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: