Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Nedåt för företagsaffärer

Svenska storbolag genomförde 34 företagsaffärer under årets första kvartal. Det är en minskning jämfört med föregående kvartal, enligt en studie från Ernst & Young.

M&A
Antalet transaktioner där målbolaget har en omsättning på över 100 miljoner euro ökade under kvartalet. Av periodens 34 transaktioner var elva större affärer.

Störst var TeliaSoneras köp av 49 procent av GSM Kazakhstan med ett enterprise value på närmare 2,4 miljarder euro. Största avyttringen stod Vattenfall för genom försäljningen av deras eldistribution och värmeverksamheten i Finland till LNI Consortium för 1,5 miljarder euro.

(Källa: Ernst & Youngs rapport Corporate Transaction Trends)
Ernst & Youngs rapport Corporate Transaction Trends kartlägger förvärv och försäljningar bland Sveriges hundra största företag. Enligt studien slutfördes 34 transaktioner under första kvartalet 2012.

Jämfört med kvartalet innan minskade antalet slutförda förvärv, 24 stycken, med åtta procent medan antalet slutförda avyttringar, 10 stycken, ökade med 43 procent.

Under kvartalet var bygg- och tillverkningsindustrin den mest aktiva sektorn med totalt 13 företagsaffärer. Därefter följer Telekom, Media och IT (TMT) med sina 7 affärer.

– Vi ser en relativt hög andel av transaktioner på hemmamarknaderna, vilket är intressant då tillväxten i Norden och Västeuropa är svag. Svenska företag har starka balansräkningar och borde vara i en position att förvärva mer på tillväxtmarknaderna, säger Pär-Ola Hansson, ansvarig för Transaction Advisory Services vid Ernst & Young i Sverige i en kommentar.

Pär-Ola Hansson påpekar att många större affärer som slutfördes under första kvartalet i år annonserades under 2011, vilket innebär att pipeline med affärer minskat kraftigt. Detta kombinerat med fortsatt osäkerhet kring den europeiska skuldkrisen indikerar att stora svenska företag kan ha mer försiktig inställning till transaktioner framöver.

I dagens Financial Times står det att globala transaktioner gjordes till ett sammanlagt värde om 393 miljarder dollar under årets första kvartal vilket är mindre än en tredjedel jämfört med rekordåret 2007.

Att aktiviteten har gått ned har påverkat investmentbankernas attraktionskraft som arbetsgivare eftersom man helt enkelt gör färre affärer. Lägre aktivitet kombinerat med att flera tunga chefer lämnat sina poster den senaste tiden riskerar att urholka den interna kollektiva erfarenheten som funnits på bankerna.

En senior rådgivare säger till FT att då han var runt 40 år hade han redan varit involverad i flera av de största transaktionerna men sådan erfarenhet, menar han, får inte de unga som kommer ut på den finansiella arbetsmarknaden i dag.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: