Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Varför bära röda strumpor?

Fredrik av Klercker svarar på läsarnas frågor.

fredrikafklercker_180.jpg
Fredrik af Klercker svarar på läsarnas frågor om stil och mode varje vecka på Realtid.se.
Foto: Fredrik Wannerstedt
Hej Fredrik och tack för en alltid underhållande spalt! Jag delar nästan alltid dina åsikter om kläder och stil. Nu till frågan: Engelsmän med röda strumpor till mörk kostym och svarta skor.

Första gången jag noterade detta var på en bild för några år sedan på Lord Moyne (Trustor, du vet). Andra gången var en i film vars namn jag glömt där det förekom en äldre gentleman med röda strumpor på en begravning.

Tredje gången var på The Sloane Club i London vid afternoon tea time. Ett elegant par vid bordet intill där herrn bar klarröda strumpor till blanka svarta skor. Jag undrar bara om detta är en slump, dåligt omdöme, tillhörighet till en mystisk sekt eller vad. Har du något svar eller några funderingar? Hälsningar Peter Johnsson

Fredrik af Klercker: Röda strumpor är ett sätt att påvisa sin excentricitet, vilken engelsmännen är något av experter på. Om du kommer ihåg hur resten av Lord Moyne såg ut så påminde han om en galen professor. Sen har du också talesättet ”om man vet hur man skall göra så får man göra hur man vill”. Det går också att applicera här.

De här männen som du beskriver verkar vara fullfjädrade Sloane Rangers allihop (afternoon tea på Sloane Club), och dom älskar att sticka ut med de små detaljerna och då är röda strumpor perfekt.

Personligen så tycker jag att det börjar bli lite fånigt med färglada strumpor till kostym om du inte är just en mycket elegant engelsman. Jag hade själv röda strumpor på en middag för inte så länge sedan, det kändes bara som ett desperat försök att återuppleva min lätt pastellfärgade ungdom.

Hej Fredrik! Det förvånar mig att Du inte skrivit något om plastrongen, som jag anser har företräde framför en grå slips till jackett. En sådan bar jag på mitt bröllop! Mvh, Tomas A. Hammar

Fredrik af Klercker: Plastrong användes förr mer till jackett än det görs idag. Anledningen till det är enligt min mening att det inte är speciellt snyggt.

Har du en stilfråga till Fredrik af Klercker? Skicka din fråga med e-post till redaktionen@realtid.se. Ange ”Fråga Fredrik” i ämnesraden.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: