Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fastighet

Annons:

Pan Capitals vd vill naturskydda sin ö

Utredning pågår om öns naturvärden samtidigt överraskar kommunen med egna planer.

Pan Capitals vd och delägare, Claes-Henrik Julander, köpte i vintras ön Sollen med yta på 147 hektar som ligger i en sjö i Dalarna. Nu överraskar Ludvika kommun med att försöka få ön strandskyddad, skriver Dagens Industri och hänvisar till Nya Ludvika Tidning.

Säljaren var Bergvik Skog som sålde för en hemlig köpeskilling.

Planerna var från början att bedriva skogsbruk på ön men när Claes-Henrik Julander besökte ön för första gången tyckte han att den var så vacker att den borde bli naturreservat.

Claes-Henrik Julander skulle gärna se en lösning där länsstyrelsen betalar intrångsersättning till honom och att ön får ett starkt skydd för överskådlig framtid, enligt Nya Ludvika Tidning.

Öns naturvärden är just nu under utredning.

Men Ludvika kommun har plötsligt egna planer för ön. Förutom att delar av Sollen kan bli naturreservat så vill kommunen att hela ön ska omfattas av strandskydd, vilket betyder att Claes-Henrik Julander inte kommer kunna bygga något i närheten av öns stränder. En fråga som kommunen drivit gentemot länsstyrelsen utan att informera markägaren.

– För mig känns det som ett väldigt konstigt förfarande. Men jag hoppas att vi tillsammans kan ro i land detta med att ge Sollen naturskydd. I så fall har jag naturligtvis inget emot att Sollen får strandskydd för blir ön naturskyddad ska det givetvis inte byggas någonting där, säger Claes-Henrik Julander till Nya Ludvika Tidning.

Han hoppas nu att han får ekonomisk ersättning av staten för att han lämnar skogen och stränderna orörda.

Om ön inte blir naturskyddad vill Claes-Henrik Julander bruka skogen. I det läget, säger han, har han inte råd att låta skogen stå orörd år efter år.

– Och blir ön inte skyddad vill jag självklart också kunna bygga något på denna fantastiska plats, säger han till Nya Ludvika Tidning.

Enligt länstyrelsens naturvårdshandläggare Fredrik Enoksson är chansen liten att länsstyrelsen och markägaren kommer överens om att göra delar av ön till naturreservat.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: