Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

Högre skadestånd
efter HD-domar

Långsam rättsprocess ger högre skadestånd, slår Högsta Domstolen fast.

Högre skadestånd och lägre risk för dyra rättegångskostnader när enskilda driver rättsprocesser mot staten. Det är innebörden av två färska domar från Högsta domstolen. Utgången har betydelse för tusentals människor som varje år får vänta för länge i landets domstolar, skriver stiftelsen Centrum för Rättvisa i ett pressmeddelande.

Fallen i HD rör två bilskoleföretagare och en filmföretagare som fått vänta i flera år på att få en rättslig prövning i svensk domstol.

Bilskoleföretagarna Mattias Jansson och Greger Thorsén hamnade i en tvist med varandra. Efter fem år och fyra månader hade Västmanlands tingsrätt ännu inte prövat målet. De löste sin konflikt själva och stämde staten för långa väntetider.

– Självklart var jag ruggigt besviken Försöker man som privatperson göra något olagligt mot staten agerar de blixtsnabbt men när staten gör något mot oss vanliga knektar händer ingenting, har Mattias Jansson tidigare sagt till Realtid.se som berättade att Centrum för rättvisa kontaktade dem.

Den tredje företagaren som HD tagit upp är Martin Sundahl. När han behövde ett tillstånd från polisen för att kunna starta sitt filmföretag fick först tillstånd efter fyra år, vilket var för lång tid för att hans företag skulle hålla.
I över tre år fick han vänta på beskedet att Högsta förvaltningsdomstolen inte skulle ta upp hans fall.

Justitiekanslern, JK tillerkände bilskoleföretagarna 25.000 kronor vardera och filmföretagaren 10.000 kronor i skadestånd. Men nu slår Högsta domstolen fast att bilskoleföretagarna ska få 40.000 respektive 45.000 kronor vardera. Filmföretagaren får 20.000 kronor i skadestånd.

– Domarna har stor principiell betydelse. De ger tusentals människor runt om i Sverige som varje år drabbas av orimliga väntetider i rättsväsendet verktyg att få upprättelse. Det är också viktigt att Högsta domstolen nu markerar att människor inte ska behöva avstå från att driva viktiga fall mot staten i rädsla för att behöva betala statens ombudskostnader, säger Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa i en kommentar.

Han har varit ombud för de tre företagarna tillsammans med Anna Rogalska-Hedlund och Gunnar Strömmer.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: