Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Fastighet

Annons:

kallskar.jpg

Ramaskri mot Mix husbygge

Grannarna i Stockholms skärgård går till hårt angrepp mot Altor-grundarens semesterparadis. ”Förkastligt”, skriver en av kritikerna.

harald_mix_200x247.jpg
Harald Mix byggplaner stöter på patrull.
Namnlost-5.jpg
Harald Mix byggplaner blev offentligt efter en kungörelse i Norrtelje tidning i början av mars. De drygt 1.000 delägarna i Kallskär fick tre veckor på sig att yttra sig kring strandskyddsdispensen och bygglovet. I går gick tiden ut.

Totalt nio yttranden har skickats in till bygg- och miljönämnden i Norrtälje kommun. Men de kunde ha varit fler uppger en av kritikerna som menar att delägarna är utspridda över hela Sverige, vilket betyder att åtminstone 9 av 10 har missat annonsen i lokaltidningen.

Grannarna, delägarna och tillika kritikerna är överens: Harald Mix ska inte få det bygglov och strandskyddsdispens som han ansöker om.

Samtliga hänvisar till att Kallskärs skärgård tillhör en grupp av utskärgårdar i Stockholms län som ”har en särskild ställning ur natursynpunkt” samt är en omtyckt utflyktsmål för såväl fritidsbåtar som kanotister.

”Inte minst ur naturskyddssynpunkt skulle ett ingrepp i denna känsliga skärgårdsnatur som här aktuellt i det närmaste anses som förkastligt”.

En av kritikerna varnar även för att om kommunen godkänner ansökan blir ytterskärgården ”en plats för de överrika personer som kan köpa något för 30 miljoner kronor (utgångspriset var i sig häpnandsväckande 17 miljoner kronor). Med denna nybyggnation kan köparen lätt räkna hem sin investering och skratta hela vägen till banken”.

Handlingarna i ärendet visar att Harald Mix köpte fastigheten på ön 2010 för totalt 25 miljoner kronor.

Kritikerna riktar även sitt missnöje mot att Harald Mix planerar att riva de befintliga husen på tomten för att bygga sju nya specialritade mindre hus samt en ny brygga.

Arkitekt Anders Landström som står bakom utformningen av byggnaderna menar att han har ritat husen för att klara de stränga strandskyddsreglerna.

– De nya, gråfärgade husen ska till exempel alltid ligga bakom klippor så att man inte ser dem från vattnet. Det är en beprövad lösning för att byggnaderna ska smälta in i landskapsbilden, sade arkitekten till Norrtelje Tidning för en vecka sedan.

Då var det endast några dagar kvar av tiden för grannarna att yttra sig över bygglovet. Uttalandet satte fart på grannarna.

En av kritikerna menar att det är ”helt omöjligt” att husen kommer smita in bland klippor och skevor eftersom det stora huset ”kommer stå mitt uppe på en flat klipphäll. Det är som att försöka få något att smita in på ett torg”.

En annan skriver:

”Att sökarens arkitekt angett att byggnaderna ska gömmas bakom klippor är i och för sig en fin tanke, men en snabb analys av fastighetens topografi tillsammans med de ansökta byggnadernas lokalisering, ger tyvärr att detta är fjärran från verkligheten”.

Vissa av grannarna anser att de nya husen som tillsammans blir tre gånger så stora som de befintliga byggnaderna med totalt 263 kvadratmeter inte är i ”proportion till vare sig fritidshus eller så som hör hemma på Kallskär”.

Inte heller bryggan som Harald Mix vill bygga faller grannarna i smaken.

”En ny brygga av den tänkta storleken på den föreslagna platsen är inte tänkbart, den tillsammans med de nya byggnaderna exploaterar de en redan känsliga miljön och det rörliga frilufslivet i området samt påverkar allemansrätten negativt”.

En av grannarna hänvisar till att hans släkt bott i Kallskär länge och alltid varit försiktiga med bebyggelsen och behållit det så litet som möjligt för att den ska smälta in i miljön. Detta har varit uppskattat av skärgårdsbor och båtgäster på sommaren. Han menar att det är markägarnas skyldighet ”att behålla den genuina skärgården”.

Grannarna vill heller inte att de gamla byggnaderna ska rivas.

”Ett av de gamla husen är mer än 100 år och är ett kulturarv”, skriver en av kritikerna.

Kulturarvet beskrivs även av andra grannar:

”En av dessa bodar har dessutom förevigats av konstnären Roland Svensson, och detta är sannolikt ett av våra mest mångfaldigade skärgårdsmotiv. Att riva dessa ytterskärgårdsbodar och ersätta dem med fritidshus i nyfunkisstil är inte rimligt”.

Grannarna är alltså oroliga för att bodarna ska rivas och att en kulturskatt därmed går förlorad, vilken inte kan återställas.

En av grannarna varnar för konsekvenserna om kommunen ”släpper på tyglarna” och hänvisar till vad som skedde på 50-talet när Klarakvarteren revs i Stockholm.

”Nu går ytterskärgårdens unika miljö samma väg. Jag tror att vi kommer ångra detta i framtiden. Då är det försent att agera”.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: