Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

hohdod473.jpg

HD når inget av
sina uppsatta mål

Högsta domstolen nådde inget av de egna uppsatta målen 2011.

Samtidigt som färre mål nådde Högsta domstolen i fjol så minskade de avgjorda målen med knappt sju procent.

Det betyder att de så kallade balanserna ökade med 22 procent, vilket motsvarar 296 mål.

Samtidigt som färre av de inkomna fallen avgjordes – i snitt 66 mål per arbetskraft vilket är en kraftig minskning med jämfört med 76 mål 2010 – så ökade kostnaderna för varje enskilt mål i HD från 14.888 kronor 2010 till 16.957 kronor i fjol.

Det visar Sveriges domstolars färska årsredovisning för 2011.

Högsta domstolen sätter årligen upp egna verksamhetsmål. Under fjolåret lyckades HD inte uppfylla något av sina nio uppsatta mål.

De fall som tog mycket längre tid i fjol jämfört med 2010 är tvistemål vilka i snitt tog 11,6 månader att avgöra, att jämföra med HD:s egna målsättning på nio månader, något som domstolen nästan lyckades med 2010.

Att tvistemål tog längre tid berodde dock inte på att de blivit fler, utan tvärtom har andelen inkomna tvistemål till HD minskat med 10,4 procent.

Högsta domstolen förklarar sitt sämre resultat med att även om tvistemålen blivit färre så är karaktären på inkommande mer komplicerade och svårbedömda vilket gör att de tar längre tid. HD pekar även på att de fokuserat på de vägledande målen som är oerhört arbetskrävande vilket leder till att balanserna för övriga mål ökar.

I HD är de mål som avgörs efter beviljat prövningstillstånd (dispenserade mål) oftast mest arbetskrävande. De är också viktiga eftersom dess domar blir vägledande för rättstillämpningen. Men dessa arbetskrävande mål fortsätter att sjunka – så även i fjol.

En tredje orsak till sämre resultat, enligt HD, är att domstolen hade hög personalomsättning under fjolåret.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: