Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Krönika av Per Agerman

Per Agerman

Borgs blodiga panna

Vilka krav har omvärlden rätt att ställa på noterade bolag?

Finansminister Anders Borg och finansmarknadsmininster Peter Norman har under en längre period omväxlande skällt, förmanat och rasat mot de svenska storbankernas sätt att driva sina affärer.

När nu alla har rapporterat sina årsbokslut kan man konstatera att ministrarnas utspel får kalla handen. Handelsbanken, SEB och Swedbank höjer alla sina utdelningar till aktieägarna.

Nordea sänker visserligen utdelningsnivån från 29 eurocent till 26 eurocent per aktie men ligger fortfarande över utdelningen våren 2010. Nordeas resultatutecklingen avvek också från övriga banker.

Samtliga storbanker rider just nu på en räntevåg där de goda marginalerna ger stora vinster.

Anders Borg talar om vikten av att skapa ett omvärldstryck mot banksektorn så att de på eget initiativ agerar mer ansvarsfullt och exempelvis sänker bolåneräntorna.

Bankerna verkar hittills inte bry sig speciellt mycket om detta tryck. Inte heller risken för internt missnöje bland personalen verkar oroa bankerna. Samtidigt som utdelningarna höjs genomförs besparingar och bonussänkningar på flera håll.

I USA har de väntade noteringarna av Carlyle Group och Facebook satt fart på debatten om omvärldens inflytande över noterade bolag.

Carlyle Group backade nyligen från förslaget att begränsa de blivande aktieägarnas möjligheter att stämma styrelse och ledning. Grundarna kommer dock hålla bolaget i ett järngrepp även efter noteringen.

Det samma gäller Facebook-grundaren Mark Zuckerberg som dominerar röstmässigt även efter noteringen.

När det gäller användandet av röststarka aktier, som inte är speciellt vanligt i USA, ser det ut som att kritiken från omvärlden har tappat i styrka och att trenden just nu blåser åt andra hållet.

Mäktiga Institutional shareholder service (ISS), som skällt på det svenska systemet med röststarka A-aktier, gick i veckan ut med en bredsida mot Facebooks rösträttsdifferentiering.

De varnar för en ”Balkanisering” av ägargrupper med olika intressen i en rapport med titeln The Tragedy of the Dual Class Commons.

Men även ISS verkar närmast ha resignerat inför uppgiften att påverka jättar som Facebook.

Dilemmat för investerarkollektivet är att man måste sänka kraven på ägarinflytande och ansvarsutkrävande om man helt enkelt inte ska missa några av vårens hetaste börsnoteringar.

Och som ISS konstaterar i rapporten: ”investing is ultimately about return”.

Mot detta biter inte ens en finansminister som stångar pannan blodig mot porten till banken.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Per Agerman

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: