Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Han ska väcka liv i obligations- marknaden

Det nya bolaget Swedish Trustee ska skapa en trygg marknad för svenska företagsobligationer.

Mikael_kubu200.jpg
Mikael Kubu, vd för Ackordcentralen.
Ackordcentralen har tillsammans med Norsk Tillitsmann upptäckt att marknaden för företagsobligationer är relativt outvecklad i Sverige i jämförelse med andra länder. För att fylla tomrummet har de bildat Swedish Trustee som ska företräda investerarna i företagsobligationer, enligt ett pressmeddelande.

– Vi vill skapa en likvid marknad för svenska företagsobligationer, säger Ackorscentralens vd Mikael Kubu till SvD Näringsliv.

Mikael Kubu förklarade i december för Realtid.se att de kommande Basel III-reglerna kan ställa till det en hel del för företagen eftersom bankerna inte kan låna ut lika mycket pengar som förr. För att råda bot på problemet måste företagsobligationsmarknaden komma igång på samma sätt som i Norge, resonerade han.

Han menade att i Sverige är marknaden mest till för stora bolag, men i Norge kan även mindre bolag refinansiera sig med hjälp av företagsobligationer. I Norge är antalet företagsobligationslån betydligt större än i Sverige. Där bildades Norsk tillitsmann av banker och försäkringsbolag för nästan 20 år sedan för att företräda investerarna i företagsobligationer, enligt pressmeddelandet.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Den nya svenska bolaget, som kommer att ägas till 51 procent av Norsk Tillitsmann och till 49 procent av stiftelsen Ackordcentralen, ska ta fram standardiserade låneavtal, vilket sänker lånekostnaden. Bolaget ska också övervaka att låntagarna (företagen) följer villkoren och bland annat betalar i tid. Vid eventuell tvist företräder Swedish Trustee långivarna (obligationsinnehavarna).

– Tanken är att en amerikansk hedgefond ska kunna köpa svenska företagsobligationer utan att vara orolig att inte få betalt, säger Mikael Kubu till SvD Näringsliv.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: