Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

Bluff-fakturor gav Remium-mäklaren fängelse

”Han instruerade att ställa ut osanna fakturor”. De medåtalade pekar ut Remium-mäklaren som nu döms till fängelse i ett år och sex månader.

I dag kom domen mot den 35-årige fd. Remium-mäklaren som är en av fyra män som åtalats för en rad grova skattebrott och bokföringsbrott.

Mannen dömdes till ett år och sex månaders fängelse för medhjälp till grovt skattebrott, medhjälp till försvårande av skattekontroll samt medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Åklagaren ändrade tidigare åtalspunkten gällande grovt skattebrott till medhjälp till försvårande av skattekontroll, grovt brott.

Den 35-årige mannen tvingas dessutom att betala ett totalt skadestånd på 1.318.750 kronor samt ränta solidariskt med de övriga fyra männen.

I förhör har Remium-mäklaren hävdat att han inte har varit inblandad i bluff-faktureringen eller haft ansvaret för bokföringen i det aktuella bolaget. Under den aktuella perioden arbetade han bland annat på Carnegie. Hans förklaring är att han bara hade en perifer roll och hjälpte tidigare affärspartners. Men under förhören medgav han till sist att han förstod att falska fakturor var i omlopp.

De påstådda brotten som åklagaren Björn Rosenlöf menar att Remium-mäklaren varit inblandad i har begåtts i fyra olika svenska bolag.

Åklagaren har dessutom hävdat att mannen har instruerat en av de andra åtalade att ställa ut fem osanna fakturor till bolaget som han var engagerad i samt tagit emot betalning för dessa och återbetalt en tredje av de åtalade, vilket mäklaren bestritt.

Enligt åklagaren ska mäklaren även ha instruerat en annan av de åtalade att upprätta osanna fakturor från bolaget han var engagerad i till ett annat bolag.

Domstolen har kommit fram till att fakturorna varit osanna då samtliga åtalade uppgett att så är fallet.

Mäklaren uppger dock att han inte förstått att fakturorna varit osanna och att han inte instruerat någon att ställa ut osanna fakturor. Han menar att han bara hjälpte en kund att vidarebefordra mail. På uppdrag från en av de åtalade männen hämtade han även kuvert med pengar och överlämnade till en annan.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Tingsrätten slår fast att det finns en omständighet som talar för att mäklarens förklaring kan vara riktig. Detta är att han inte varit formell företrädare i det aktuella bolaget utan endast suppleant. Men domstolen poängterar att det finns omständigheter som pekar på att han har medverkat till upplägget med osanna fakturor och att han har förstått att de är osanna.

Domstolen lutar sig på de övriga åtalades berättelser. Samtliga pekar på mäklaren och uppger att instruktionerna om luftfakturor kom från honom. Även en mail-konversation som förekommit i samband med faktureringen talar för att mäklarens historia inte stämmer.

”En ytterligare omständighet som talar för detta är att Xxxx (mäklaren reds anm.) uppburit ersättning för sin medverkan även om det är oklart med hur mycket samt att han överlämnat återbetalningar för utställda fakturor till Yyyy (åtalad 1 reds anm) och Zzzz (Åtalad 2, reds anm)”.

För cirka två veckor sedan sade mäklaren upp sig från sin anställning på Remium.

Överklagan på domen skall vara inne senaste den 28 februari.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: