Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Juridik

Annons:

SNART 2012:

Här är byråerna utan kvinnliga delägare

Här är de affärsjuridiska byråerna som saknar kvinnliga delägare. Mattias Anjou vid byrån Westermark Anjou är självkritisk: ”De byråer som inte har förmågan att lyfta upp kvinnor till delägarnvå riskerar att dö sotdöden.”

Einar_w2200.jpg
Einar Wanhainen säger att de, på Grönberg, har haft många kvinnliga jurister som hade kunnat bli delägare om de fortsatt men som har valt att sluta för att istället bli bolagsjurister.
mattias_anjou200.jpg
Mattias Anjou menar att byrån är för ung för att kvinnliga delägare ska ha hunnit bli invalda i delägarkollektivet.
Större byråer utan kvinnliga delägare
• Grönberg, antal delägare 8 år 2010, 9 2011
• Hökerberg & Söderqvist, 9 2010, 10 2011
• Gullikson, 6 2010, -
• Westermark Anjou, 6 2010, 7 2011

2009 saknade dessa byråer kvinnliga delägare:

Roschier, 9 delägare
Kilpatrick Stockton, 10 delägare
G Grönberg, 8
Hellström, 11
Andersson & Gustafsson, 7
Hökerberg & Söderqvist, 11
Gulliksson, 5
Eversheds, 6
Moll Wenden, 4
Danowsky & Partners, 4
Hammar, 7


Källa: Affärsvärlden/Realtid.se
Av Sveriges 50 största advokatbyråer saknar fyra byråer kvinnliga delägare. Det kan jämföras med 2009 då 11 av Sveriges största byråer saknade kvinnliga delägare. Fast av de större byråerna är det flera som fortfarande bara har en kvinnlig delägare.

Av de byråer som helt saknar kvinnliga delägare är advokatfirman Grönberg störst. År 2010 drog firman in 82 miljoner, vilket var en höjning med 18 procent jämfört med föregående år. Av firmans 34 anställda var 25 jurister och 9 delägare. Men på byrån finns ingen kvinnlig delägare som får ta del av vinsten.

Einar Wanhainen är MP på Grönberg:
– Vi är självfallet besvärade över detta faktum. Men det är inte det att vi inte har försökt. Vår ambition är verkligen att ändra på det här. Vi har ett klart uttalat mål att vi skall ha kvinnliga delägare inom kort, säger han.

Einar Wanhainen påpekar att de har haft många kvinnliga jurister som hade kunnat bli delägare om de fortsatt men som har valt att sluta för att istället bli bolagsjurister.

– Då vi är en liten byrå medför dessa karriärval att vi tyvärr inte har kvinnliga delägare. Vi är inte så stora att vi får ett statistiskt normalutfall när det gäller kvinnliga biträdande jurister som blir delägare.

När det gäller biträdande jurister som kommer direkt från universitetet anser Wanhainen att det är en utmaning att behålla dem i flera år eftersom det är lockande för dem att prova på andra arbetsplatser. Han poängterar att de som går till en medelstorbyrå ofta uppskattar företagets storlek då arbetsuppgifterna tenderar att vara varierade.

– Vissa biträdande jurister som kommer till Grönbergs gör det nog som ett led i en karriärsplan där delägarskap kanske inte är prioritet nummer ett. Det kan vara just det som slår tillbaka mot byrån och gör att statistiken är dålig, säger Einar Wanhainen.

Men varför har andra byråer i er storlek kvinnliga delägare?
– Det tror jag beror på tillfälligheter. Många biträdande jurister i dagens generation är inte lika lockade som tidigare generationer av det företagande som ett delägarskap medför och advokatrollen i sig. Det kan nog också ha en betydelse att vägen till delägarskap idag är längre än förr.

I dagsläget finns flera kvinnlig biträdande jurister på byrån som Einar Wanhainen hoppas blir delägare i firman.

– Frågan om kvinnliga delägare är väldigt viktig för vår byrå och ligger högt på dagordningen på varje delägarmöte.

Hökerberg & Söderqvist drog in 49 miljoner kronor år 2010, en ökning med en femtedel. Av firmans 35 anställda är 23 jurister och 9 delägare. Inte heller denna byrå har någon kvinnlig delägare.

Advokatfirman Gulliksson kammade hem 40 miljoner kronor förra året. Firman hade då lika många anställda som Hökerberg & Söderqvist och 6 delägare, varav ingen var kvinna. Realtid.se har, utan resultat, sökt företrädare för dessa byråer för att höra hur de resonerar.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Advokatbyrån Westermark Anjou har i dag 20 anställda varav 16 är jurister och 7 är delägare. Av firmans nio biträdande jurister är två män.

Varför har ni inga kvinnliga delägare?
– Vi är en så pass ung byrå att våra biträdande jurister, även de som var med från dag ett, inte har varit tillräckligt länge på byrån för att det ska vara aktuellt med en delägarskapsprövning, svarar medgrundaren och delägaren Mattias Anjou.

I byråns delägarkollektiv tillhör man antingen grundargänget från 2005 – 2006 eller så utgör man en sidorekrytering. När det kan bli aktuellt att ha en mer heterogen delägargrupp vågar Anjou inte sia om.

– Men vi har många duktiga biträdande jurister som är på väg upp i senioritet. Jag är helt övertygad om att det ser annorlunda ut här om ett par år.

Är det viktigt att ha både män och kvinnor som delägare?
– Jag kan personligen inte se att det finns ett självändamål att det är 50 – 50 men däremot ska alla, oavsett kön, ha lika möjlighet till att göra karriär på byrån.

Överlag tycker Mattias Anjou att många kvinnliga delägare verkar vara på väg upp i branschen.

– De byråer som inte har förmågan att lyfta upp kvinnor till delägarnvå riskerar att dö sotdöden.

Det gäller även för er byrå?
– Ja, det är samma.

Men på byrån Frank, som har funnits lika länge som ni, är nära hälften av delägarna kvinnor?
– Jag tror inte att det är biträdande jurister som de fått upp på delägarnivå, men jag vet inte säkert. Fast det är klart att vi kunde haft fler kvinnor som startade byrån, att vi bara var män var nog ren tillfällighet.

På Frank Advokatbyrå är snart 3 av 7 delägare kvinnor. Enligt Kristoffer Persson, MP på Frank, är ojämn könsfördelning bland delägare i förlängningen en könsneutral fråga.

– Bland 80-talisterna är det en självklarhet att män och kvinnor delar lika på ansvaret för hem och familj, säger han och menar att utmaningen för advokatbyråerna därför långsiktigt kommer att vara att locka både män och kvinnor till en karriär som delägare. Då blir detta snarast en ledningsfråga som handlar om att möjliggöra en flexibel arbetssituation samtidigt som byrån bibehåller de höga kraven som ställs på medarbetarna, säger han.

Att tre av byråns sju delägare är kvinnor är ett ovanligt ratio i branschen men för Kristoffer Persson handlar det bara om affärer:

– Vi vill ha de bästa personerna som delägare och då blir en mix av män och kvinnor helt naturlig.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: