Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Finans & Försäkring

Annons:

ANKLAGAS FÖR SKATTEFLYKT:

Fabege: ”Vi har inte gjort något fel”

Fastighetsbolaget hotas av ytterligare ett skattekrav på mångmiljon-belopp. Men vd Christian Hermelin är inte orolig.

Christian-Hermelin_200.jpg
Fabeges vd Christian Hermelin är inte orolig – han är snarare en optimist.
Foto: scanpix
Fastighetspaketering
...innebär att fastigheter som ska säljas först överlåts till skattemässigt värde (underpris) till ett dotterbolag vars andelar därefter säljs till externa köpare (för marknadspris).
I dag meddelar Fabege att förvaltningsrätten är i stånd att pröva ytterligare ett ärende rörande skatteflykt för Fabege. Det nya ärendet innebär en upptaxering om 415 miljoner kronor och ett skattekrav om 115 miljoner kronor.

Detta är ett av en rad olika bråk med Skatteverket. Den totala upptaxeringen, inklusive det nya ärendet, uppgår till 7,5 miljarder kronor och ett sammanlagt skattekrav om 2,1 miljarder kronor, inklusive skattetillägg.

Fabeges vd Christian Hermelin berättar att det handlar om en paketering som man använde sig av i fastighetsbranschen mellan åren 2003 – 2006. Denna en typ av paketering kallades för Hollandslösning eftersom affärerna skedde via ett bolag i Holland. Nu anser Skatteverket att Fabege ska beskattas för försäljningsintäkterna som tillkommit det holländska koncernbolaget.

– Det gjordes på en väldigt bred front. Även staten gjorde det när man sålde ut Nordeas fastigheter. Jag tror till och med att staten gjorde detta först, säger vd Christian Hermelin.

I slutet av 2006 togs frågan upp hos Skatteverket om detta skulle vara lagligt. Kort därefter stiftades en ny lag som förbjöd förfarandet.

– Ingen har gjort detta sedan slutet 2006 då lagen ändrades och nu vill man pröva om detta ska räknas som skatteflykt. Men det här är godkända deklarationer, dels av revisorer men också av Skattemyndigheten, säger Christer Hermelin.

Fabege bestrider Skatteverkets anklagelser och anser att försäljningarna har redovisats och deklarerats enligt gällande regelverk.

Bolaget hävdar även att denna uppfattning delas av externa jurister och skatterådgivare som har analyserat försäljningarna och Skatteverkets argumentation.

Hur kommer det gå för Fabege i rätten?
– Jag är optimist. Jag tycker som sagt att det är konstigt när alla gjorde det, inklusive staten, och alla trodde att det var rätt.

– Alternativet hade inte heller inneburit att man hade betalat skatt. Då hade man istället paketerat det i ett aktiebolag. Så Skattemyndigheten har inte gått miste om några skattemedel.

Christian Hermelin vill inte kommentera vilken rådgivare bolaget valt i skatteprocessen.

– Vi har en välrenommerad skatteexpert och vi har tagit en second opinion också från en annan byrå som också säger att vi har gjort rätt.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Ingen reservering har gjorts i Fabeges balansräkning men beloppet betraktas, liksom i tidigare finansiella rapporter, tills vidare som en eventuell förpliktelse, enligt bolagets pressrelease.

– Vi tycker att vi har gjort rätt och därför anser vi inte att vi ska reservera det. Det viktiga är att vi kan göra rätt för oss utifall att vi mot förmodan förlorar och det har vi muskler att göra. Men så länge vi inte har en bindande fällande dom så är det fel att reservera.

Vad skulle det betyda för bolaget om ni förlorar?
– Vår överlevnad äventyras inte. Men im worse case, om vi förlorar, så har vi ändå en soliditet över 30 procent.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons: