Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Kalla kriget hett igen

Sektrymmare, sexmissbrukare, dubbelspioner och kåta psykologer. Det kallar jag kärlek.

200timo_hakanfilm.jpg
200timo_keecd.jpg
200timo_wadling.jpg
200timo_neonangel.jpg
200timo_greys.jpg
200timo_killingbono.jpg
200timo_lptrio.jpg
Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.


Fredagstävlingar

Nu finns 2 steg från Håkan på blu-ray och dvd, och vi har sex ex. Utgåvan innehåller en rad extramaterial jämfört med den version vi kunnat se på biodukar och tv. 2 steg från Håkan är en film om mediehysteri, idolkultur och mytbildning, behovet av samhörighet och önskan hos både artister och fans att bli sedda. Ett ambitiöst verk av Björn Fävremark, Torbjörn Martin och John Boisen.

En av Håkan Hellströms stora inspirationskällor har nyligen gått ut med att de ska återförenas för en rad stora konserter. Vad heter gruppen?
1. The Smiths.
X. The Stone Roses.
2. The Jam.

I boken Rockstjärnan Gud glömde berättar Kee Marcello för första gången allt om tiden som dekadent superrockstjärna på 80-talet. Han skildrar också framgångens baksida, konflikterna i bandet, den skoningslösa musikbranschen och helvetesresan ner i missbruket som höll på att kosta honom livet. Samtidigt med boken släpper Kee Marcello nya cd:n Redux: Europe, där han varvar aldrig utgivna originallåtar med nyinspelningar av låtar från tiden i Easy Action och Europe. Tre vinnare får boken och cd:n.

Kristopher Lind hette en annan medlem i Easy Action. Realtid har skrivit om han nutida karriär. Var jobbar han?
1. Nordea.
X. Swedbank.
2. MAQS

Att Freddie Wadling är minst lika fascinerad av film som av musik har nog inte undgått någon av hans beundrare. Därför är det inte helt ologiskt att han på sitt album With a license to kill sätter sin unika prägel på tolv berömda ledmotiv från James Bond-filmer. Dessutom återfinns, på Wadlings eget initiativ, P F Sloan och Steve Barris eleganta Secret Agent Man (från TV-serien The danger man, 1966). Wadlings huvudsakliga ackompanjatör på albumet är cellisten Sebastian Öberg, mest känd från Fläskkvartetten. Tävla om fem cd.

Vilken låt sjöng Freddie Wadling som pausartist i Melodifestivalen 2009?
1. Lyckliga gatan.
X. Judy min vän.
2. Alla har glömt.

Cherie Currie var frontfigur i sjuttiotalets succégrupp The Runaways - det första stora rockbandet med bara tjejer. Som femtonåring äntrade hon rockscenen tillsammans med Joan Jett och Lita Ford på gitarr, Jackie Fox på bas och Sandy West på trummor. De började spela på småklubbar i Los Angeles 1975 och inom kort spelade de för utsålda arenor med förband som The Ramones, Van Halen, Cheap Trick och Blondie. Currie berättar i boken Neon angel om berömmelse och starka tjejer, men det är också en personlig berättelse om hennes kamp mot droger, sexuella övergrepp och våld. Tio böcker ligger i potten.

Boken Neon angel ligger till grund för filmen The Runaways. Vem spelade Cherie Currie?
1. Dakota Fanning.
X. Kristen Stewart.
2. Anna Kendrick.

Säsong 7 av den flerfaldigt Emmybelönade tv-serien Grey's anatomy finns nu i en dvd-box för självmedikation. Sex discar med de populära TV-läkarnas öden och äventyr. Vänta er en säsong med idel känslomässiga vändningar. Nu gäller det att starta om på nytt och långsamt börja återhämtningen efter den fruktansvärda tragedi som drabbade läkarteamet vid Seattle Grace Hospital. Exklusivt för dvd-utgåvan medföljer den förlängda versionen av seriens omtalade musikalavsnitt, där du får se läkarna som du aldrig sett dem förut. Tre recept skrivs ut till Realtids patienter, att hämtas ut på posten.

I vilken stad utspelar sig Grey's anatomy?
1. Boston.
X. Chicago.
2. Seattle.

Killing Bono är en rock'n'roll-komedi om två irländska bröder som försöker slå sig fram på 80-talets musikscen. Samtidigt gör deras skolkamrater i U2 en kometartad resa mot berömmelsen vilket sätter dem allt längre in i skuggan. Regissören Nick Hamm baserar filmen på Killing Bono: I was Bono's doppelgänger, en bok av Bonos gamla skolkamrat Neil McCormick. Tävla om tre blu-ray och tre dvd.

Vilket fotbollslag håller Bono på?
1. Rangers FC.
X. Celtic FC.
2. Dundee United.

Music On Vinyl har etablerat sig som ett av de främsta bolagen inom återupprättandet av lp-skivans status. Via dealar med bjässar som Sony och Universal kan MOV presentera många klassiker i tjusiga vinylutgåvor. Bland de senaste märks Leonard Cohens råa konsertalbum Live songs från 1973, med utviksomslag. Även skotska popbandet Teenage Fanclubs 20-årsjubilerande Bandwagonesque - en stor favorit hos Kurt Cobain och Noel Gallagher - är släppt med utviksomslag.

Årets Polarpristagare Patti Smith har samlat ett urval av sina bästa låtar på dubbel-lp:n Outside society, med liner notes av artisten själv.

Allting är remastrat och som alltid hos Music On Vinyl är musiken pressad på 180 grams audiofil-vinylskivor. En lycklig vinnare får gå till posten och bära hem ett vinylpaket.

På Patti Smith-dubbeln sjunger hon Nirvana-hiten Smells like teen spirit, men i vilken låt sjunger Kurt Cobain om Leonard Cohen?
1. Heart-shaped box.
X. Scentless apprentice.
2. Pennyroyal tea.

De rätta svaren är X, 1, 2, 1, 2, X och 2.


Fredags-Kangas


Så är den i gång, årgång 22 av Stockholms filmfestival. I år är affischtemat ”Love”, men den kärleken har jag inte sett så mycket av.

Inte för att kärleksbristen stör nämnvärt, för de filmer jag sett i år utgör den kanske starkaste uppställning jag varit med om hittills.

Långfilmsdebuten Martha Marcy May Marlene gav Sean Durkin regipriset på Sundance-festivalen. En smygande spänning, en krypande känsla av obehag infinner sig när vi beskådar Marthas resa genom livet. En ung kvinna hålls fången av en hjärntvättande sekt som lever i ett ljusskyggt kollektiv ute i skogen. Hon lyckas fly och hamnar hos sin syster men har svår att acklimatisera sig till en normal tillvaro, och finner sig oförmögen att berätta om sitt mystiska förflutna. Winter’s bone-bekanta John Hawkes spelar sektledare med kuslig precision och Elizabeth Olsen (jo, hon är lillasyster till tvåäggstvillingarna Olsen) gör rollen som den unga rymlingen med bravur.

Just det där med återhållsamhet och avhållsamhet från yviga gester präglar en annan thriller av rang. Tomas Alfredsons imponerande filmatisering av John le Carrés kallakriget-klassiker Mullvaden vågar hålla tillbaka, det är inte mycket blod, inte mycket skjutande - nej, nästan inget sånt alls. Istället vågar Alfredson lita på den inneboende spänningen i historien, i karaktärerna, i konflikten. Allt är väldigt snyggt, men utan tillstymmelse till prålighet.

Vore det inte för att vi vet att det är en svensk som gjort filmen hade tanken inte ens dykt upp i skallen. Men det har nog varit avgörande att Tomas Alfredsons kynne fått fritt spelrum i denna långsamt spännande berättelse där den brittiska underrättelsetjänsten - eller ”Cirkusen” som den kallas av de inblandade - infiltreras av en spion. Det här kriget har minst fyra nyanser av kallt.

En imponerande rollista också, med Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy och John Hurt. Det roligaste av allt är ändå att Hollywood och den stora filmvärlden där ute har vågat låta den rätte komma in.

Även i Tyrannosaur smyger sig våldet på, men det exploderar oftare. Självdestruktiviteten bland utsatta och ensamma individer är det drivande temat i denna regidebut från skådisen Paddy Considine.

Peter Mullan gör en våldbenägen alkoholist med ett mörkt förflutet. Det ljusnar dock en aning när han kommer i slang med en kvinna som säljer second hand-prylar i en liten butik och själv behandlas som sekunda vara av sin man därhemma. En dag trättnar hon på att bokstavligt talat bli pissad på och gör upp med sin tillvaro. Två kantstötta karaktärer möts och det är omöjligt att inte beröras där i biofåtäljen.

Vanebeteende och mänsklig ensamhet stryker under varje bild även i videokonstnären Steve McQueens film Shame. I uppföljaren till McQueens långfilmsdebut Hunger möter vi Brandon, en sexmissbrukare som tappar det totalt när den neurotiska systern ställer ner väskorna i hans lägenhet. Michael Fassbender är lysande som Brandon och vann skådespelarpriset i Venedig för sin prestation.

Vi återser Fassbender i David Cronenbergs nya film A dangerous method. I ett fall av synkronicitet spelar han även här en sexbesatt man, närmare bestämt Carl Gustav Jung. Psykiatern och psykologen Jung använder sig av mentorn Sigmund Freuds metoder. Den unga kvinnan som vänder sig till Jung blir märkligt upphetsad i förnedrande situationer, och snart har de två utvecklat en sexuell realtion. Under ytan i förra sekelskiftets Europa bubblar den vilda sexuallusten i det kollektiva omedvetna.

Av detta skapar David Cronenberg ett historiskt kostymdrama, även det smygande och stramt hållet, snarare än fullt av Cronenbergska stilgrepp som kropp-möter-cybernetik. Viggo Mortensen puffar hela tiden cigarr i rollen som Freud. Förmodligen har det något med undertryckt sexualitet att göra.

Även Luc Besson tar det förhållandevis lugnt i sitt historiska drama The lady. om den hjältemodiga Aung San Suu Kyi som ville göra Burma fritt från diktaturens hårda grepp. Ganska långt från Leon och Det femte elementet om man säger så. Lite sockrat också, så se till att ta det lite varligt.

Och, jo, kärleken från festivalaffischen finns där, med en förstående och inkännande man som får vänta länge och i ett annat land medan frihetshjältinnan fullföljer sitt öde.

Det kallar jag kärlek.

I övrigt:

Stockholms filmfestival har en kortfilmssektion som heter iFestival. Under festivalperioden - till och med 20 november - går det att se kortfilmer gratis på festivalens hemsida.

Etablissemanget Strand vid Hornstull firar tre år kommande vecka. Det ställs till med gratisfest på onsdag. Neneh Cherry sjunger med friformsjazziga The Thing och Les Big Byrd lirar också. Det är lite av kulmen på en period där stockholmarna bara under nu innestående vecka kunnat se legendariska kultartister som The Silver Apples och John Cale, liksom det heta metalpaketet på lördag, en utsåld kväll som toppas av norska Kvelertak.

Firandet fortsätter med bland annat Rival Sons och Jeff The Brotherhood (17 november), Junior Boys (18 november), Dungen (19 november), Phife Dawg från A Tribe Called Quest (24 november) och de Velvet Underground-influerade The Babies med medlemmar från Vivian Girls och Woods (26 november). Ett starkt program. Grattis, Strand och grattis, stockholmare!

Elvis Costello gör en unik solospelning på Rival i Stockholm på söndag. Visst vill man se det, men 1200 kronor i entré? Hick!
Rival har annars ett imponerande novemberprogram, med David Batra (11-12 november), Sophie Zelmani (15 november), Jackass-jeppen Steve-O (17 november) och Owe Thörnqvist (18 och 21 november). I december tar sedan julshowerna vid på bred front.

Bakåt:Framåt arrangerar Retromässan på Münchenbryggeriet i helgen. Botanisera bland gamla lampor, vintagemöbler och prylar.

Själavandraren? Jo, så heter det vinnande bidraget i MTV:s företagstävling om bästa Halloweenkostym. ”What nightmares are made of” kallar han det också, den Viacomanställde vinnaren Eric Lane. En väldigt spooky syn!
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: