Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Var är bollen?

Fort som Zlatan går det.

200timo_janes.jpg
200timo_bunraku.jpg
200timo_housebd.jpg
200Timo_benda.jpg
200timo_bauer.jpg
200Timo_monstermd.jpg
200timo_new_york.jpg
Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.


Fredagstävlingar


Los Angeles-storheterna Jane's Addiction har precis släppt sitt nya album. The great escape artist är bandets fjärde studioalbum och det första sedan återföreningen 2008. Jane's Addiction har inspirerat band som Pearl Jam, Nine Inch Nails, Rage Against the Machine, Smashing Pumpkins och Tool. Ny medlem är Dave Sitek - känd från TV On The Radio - som ersätter Guns N´Roses-basisten Duff McKagan. Den senare hann vara med i Jane's Addiction i nio månader.
Fem ex av deluxe-versionen. med en liveinspelad bonus-cd, väntar på vinnare.

Vad heter den ambulerande festival Jane's-sångaren Perry Farrell startade?
1. Sonisphere.
X. Lollapalooza.
2. Warped tour.

Bunraku släpps 26 oktober på dvd och blu-ray. Det är en visuellt laddad actionfilm med sci fi-inslag - släktskap finns med Sin City och Kill Bill. Två mystiska främlingar möts i en dystopisk stad i en framtid där skjutvapen blivit förbjudna. De är där för att delta i ett pokerspel, men egentligen söker de hämnd på stadens ledare och hans gäng av nio hänsynslösa lönnmördare. I rollerna syns Josh Hartnett, Demi Moore, japanska superstjärnan Gackt, Ron Perlman och Woody Harrelson.
Tio vinnare tävlar om Bunraku på valfritt format.

För 20 år sedan kunde vi se Demi Moore på omslaget till Vanity Fair. Varför ansågs omslagsbilden kontroversiell?
1. Demi Moore var klädd i en klänning tillverkad av kött, långt innan Lady Gaga.
X. Filmstjärnan höll en upp-och-nedvänd bild av Påven.
2. Hon var naken och höggravid.

Sjätte säsongen av den Golden Globe-vinnande tv-serien House M.D. har precis kommit på dvd och blu-ray. Realtid har tre av av varje att tävla om. I sjätte säsongen hamnar House - spelad av Hugh Laurie - i en obekväm situation. Den här gången sker det utanför undersökningsrummet. Medan han kämpar för att få tillbaka sin läkarlegitimation och sitt liv, har hans medarbetare fullt upp med att hantera personalproblem, moraliska ställningstaganden och sina egna knepiga relationer till House. Utöver Hugh Laurie är bland andra James Earl Jones (Star wars) och Laura Prepon (That 70's show) ”i huset”. Boxens 21 episoder innebär över 15 timmar House.

Hugh Laurie har vi kunnat se i en tv-serie med Rowan Atkinson. Vad heter den?
1. Svarte Orm.
X. Röde Orm.
2. Snakes on a plane.

Nu finns den på dvd, filmen om kultgruppen Staff Benda Bilili. Dokumentären följer en grupp halta, rullstolsbundna, hemlösa musikers framgångssaga från repetitionerna på gräsmattan i stadens zoo till hyllade konsertturnéer i Europa. Ricky har en dröm: att Staff Benda Bilili ska bli Konga-Kinshasas bästa band. Roger är ett gatubarn. Han vill inget annat än att få vara med i bandet, ghettots stora stjärnor som far runt på sina ombyggda cyklar. Tillsammans måste de undvika det hårda gatulivets faror och fallgropar, och med musiken som drivkraft, hålla ihop och överleva.
Tävla om tio Benda Bilili-dvd.

Vilket av dessa namn har Kongo-Kinshasa burit tidgare?
1. Zambia.
X. Zaire.
2. Brazzaville.

”Årets bästa kriminalroman” kallar The Crime Writer's Association boken Blacklands, eller Mörk jord som den heter på svenska. Den i Wales bosatta Belinda Bauers debutroman erövrade The Gold Dagger i fjol och är en övertygande psykologisk kriminalroman. Tolvårige Steven försöker hela sin trasiga familj genom att till varje pris hitta liket efter sin morbror Billy, som arton år tidigare tros ha fallit offer för pedofilen och barnamördaren Arnold Avery.
Vi har grävt upp fem böcker.

Belinda Bauers nya novell heter Everything must go. Vad inspirerade henne till den?
1. Ett möte med Tomas Tranströmer.
X. En konsert med Robyn.
2. Ett besök på Ikea.

I Micael Dahléns nya bok Monster får vi möta Charles Manson, den japanske kannibalen Issei Sagawa och ytterligare tre av världens mest kända mördare. Dahlén har utforskat en värld fylld av blod och död men också av pengar, kärlek och kändisskap. Hur är det möjligt att människor upphöjts till världskändisar genom att mörda?
Monster är Micael Dahléns första bok på svenska efter den omtalade Nextopia, men är snarare en personlig reportagebok med känsla av spänningsroman. Dahlén är till vardags professor på Handelshögskolan i Stockholm och rankad som nummer tio i världen inom sitt forskningsfält.
Fem böcker står på spel.

Vilken grupp spelade in en version av Charles Mansons låt Cease to exist?
1. The Beach Boys.
X. The Doors.
2. The Stooges.

New York-boken är en ytterst ambitiös kartläggning av New York. Journalisterna Martin Gelin och Eva Wisten gör en passionerad tur i en stad som aldrig tar slut. De hälsar på hos kända New York-profiler, stannar upp vid mosaiken i en tunnelbanestation eller pingvinerna i Central Park och visar vägen till en myriad fantastiska upplevelser. En bok laddad med tips om smultronställen i storstaden, vinprovningar, favoritbutiker, komiker-barer och annat. Realtid har tre böcker.

Vem sjöng ledmotivet i filmen New York, New York?
1. Bette Midler.
X. Liza Minelli.
2. Billy Joel.

De rätta svaren är X, 2, 1, X, 2, 1 och X.


Fredags-Kangas


Jag skrev några rader om Oasis-brorsan Noel i förra Fredags-Kangas. Man City-supportern Gallagher var ju i Sverige för att sprida evangeliet om sitt nya soloprojekt. Förutom Skavlan medverkade Noel Gallagher även i P3 Populär där han hann sprida ryktet att Oasis gamla turnékamrater i The Soundtrack Of Our Lives skulle splittras.

Det är dock allt annat än sant, kan Realtid meddela från Sveriges framsida. Göteborgsbandet är faktiskt mitt uppe i mixningen av nästa album. Releasedatum är dock inte satt ännu.

Snabbare än Ebbot är istället en annan Göteborgslegend. Freddie Wadling har packat klart en cd med James Bond-musik. Filmälskaren Freddie fyllde sextio i augusti. En veteransångare, som föddes i Härlanda men lyckades ta sig därifrån.

With a license to kill heter plattan och även om det kan tyckas som om det aldrig tar slut, det här med Fredie och coverskivor, så kan detta bli en bomb i höst. Kanske till och med kommersiellt?

Tillsammans med cellisten Sebastian Öberg - mannen med ”hundögonen” i Kajsa Grytts självbiografiska bok - ger Den Stora Rösten sig på dussinet Bond-låtar. Kan bli hur bra somn helst.

Jag ryser nästan när jag föreställer mig Freddie framför miken i låtar som Diamonds are forever. Mannen har ju en pipa som kan mäta sig med alla storheter som sjöng låtarna i original, från Tom Jones till Nancy Sinatra, från Shirley Bassey till Paul McCartney.

Precis innan jul ger de sig ut på en liten konsertrunda också. Får jag hoppas något så är det att Broccoli-skallarna som styr Bond-imperiet tänder till och erbjuder vår svenske skräckrockfarfar rollen som sångare av nästa officiella ledmotiv.

Att det varit Göteborgsderby i fotboll har inte gått att undgå den senaste veckan. Gais skickade hem Blåvitt från Gamla Ullevi med 0-1 i baken och ett uppmärksammat inkassoföretag över bröstet. Vilken vecka för IFK. Hoppas de inte blandar de nya matchtröjorna med svarttvätten.

När jag vandrar igenom det centrala köpcentret Nordstan kommer jag ut på den sida som vätter mot Centralen. Där står en ryss - tror jag det är - framför en upp-och-nervänd fruktlåda i trä. Tre askar och en boll far omkring i ett furiöst tempo. Runtomkring står ett gäng som antagligen tillhör samma sällskap och ger intryck av att de spelar.

Fort som Zlatan går det.

”Where´z ze ball?” frågar mannen med askarna upprepade gånger medan händerna flyger fram och tillbaka.

Var är bollen? Ja, den är helt klart på IFK Göteborgs planhalva.

Fotnot:
För övrigt konstaterar jag att en del på Lou Reeds och Metallicas gemensamma, kommande album låter som Iggy Pop 1988, runt Instinct. På med MC-stövlarna.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: