Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Krönika av Per Agerman

Per Agerman

Psykkriget i HQ till ny nivå

HQ fyller på stridskassan och familjen Qviberg kräver en granskning av bolagets uppgörelse med Fredrik Crafoord. En vanlig dag i Sveriges mest infekterade bolagskonflikt, skriver Realtid.ses Per Agerman.

I fredags kom beskedet att HQ polisanmäler en rad tidigare styrelseledamöter och chefer i HQ med anklagelser om grova brott.

Idag meddelade bolaget att man fyller på kassan med 31 miljoner kronor för att ha råd att driva den pågående skadeståndsprocessen vidare. Storägarna med Sten Mörtstedt i spetsen garanterar hela emissionen. En tydlig markering att de ser långsiktigt på miljardstriden efter HQ-kraschen.

Samtidigt står det klart att motparten med Mats Qviberg i spetsen inte tänker ge upp frivilligt.

Trots att HQ:s stämningsansökan lämnades in i juni så har har hittills ingen av de stämda inkommit med några svaromål. Samtliga begär istället mer tid för att lämna in materialet. Senast ut är tidigare vd:n Mikael König som skulle lämnat sitt svaromål i veckan.

Mycket talar för att tingsrätten inte kommer att ha fått in samtliga svaromål före årsskiftet. Det talar för att tiden fram till en faktiskt förhandling i rätten med följande dom kommer att bli mycket lång. Det är i ljuset av detta som HQ:s påfyllning av kassan ska ses.

Familjen Qviberg använder också sitt kvarvarande ägarinflytande i HQ fullt ut. Qvibergs har motsatt sig förändringar av aktiekapitalet och framfört krav på stora fordringar mot HQ, vilket lett fram till en separat tvist i rätten.

Inför HQ:s kommande bolagsstämma begär också familjen Qviberg att en särskild granskningsman kallas in, vilket ytterligare kommer att belasta HQ:s kassa.

Qvibergs begär att en utomstående jurist ska granska HQ:s förlikning med tidigare tradingchefen Fredrik Crafoord. Enligt ett pressmeddelande från i somras har HQ inte längre några krav mot Crafoord men får istället tillgång till ”en god informationskälla med mycket goda insikter om avgörande förhållanden i HQ Bank under en lång period”.

Familjen Qviberg vill nu att omständigheterna kring Crafoord-uppgörelsen granskas närmare.

Samtidigt kan den gamla styrelsen och ledningen förvänta sig ny kritik på den kommande bolagsstämman.

Advokat Dag Wersén, som redan är inkallad som granskningsman, ska då presentera vad han hittills kommit fram till i sitt granskningsarbete. Det är snabbt marscherat jämfört med hur liknande granskningsprocesser brukar genomföras i noterade bolag.

Under vårens stormiga stämmor i HQ framfördes oron från Aktiespararna och en del mindre ägare att Sten Mörtstedt och HQ:s ordförande Christer Sandberg var beredda att göra en egen uppgörelse med Qviberg-lägret.

Några månader senare är det tydligt att den oron inte ser ut att besannas. Psykkriget i Sveriges mest infekterade bolagskonflikt på mycket länge har istället nått en ny nivå. Just nu används hela den juridiska arsenalen på båda sidor.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Per Agerman

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: